A világ olajiparának krémje az ágazat borzasztó helyzete miatt nem talált okot az optimizmusra a szakma éves rendezvényén, az International Petroleum Weeken. A résztvevők inkább a sírva vigadás mellett döntöttek - derült ki a Bloomberg tudósításából. A termelők, a finomítók és a kereskedők képviselőinek beszélgetései meglehetősen egyhangú konklúzióval végződtek, azzal, hogy a kilátások sötétek.

A világpiacot elárasztotta az eladatlan olaj, a piaci szereplők további árcsökkenésre számítanak. A termelők nagyon nehéz év elé néznek, és az árak egy évtizeden át alacsonyan maradhatnak - hangsúlyozta a konferencián részt vevő Ian Taylor, a Vitol Group, a világ legnagyobb független olajkereskedő cégének vezérigazgatója.

Sopánkodó vezetők

Az elhúzódó válság egyik oka a kínai gazdasági növekedés lassulása, a másik pedig az, hogy bármilyen komolyabb drágulás nyomán beindul az USA-ban az olajpala-kitermelés, ami visszafordítja az emelkedő trendet. Ma már a finomítók is egyre rosszabb helyzetre számítanak, pedig ezek a cégek eddig a várhatónál jobb nyereségeket könyveltek el.

Az olajipar válsággal néz szembe - sopánkodott Patrick Pouyanne, a Total SA, Európa legnagyobb olajfinomító cégének vezére. Nagyon rosszak a kilátások, az emberek hamarosan a medencéjüket fogják feltöltetni az olcsó olajjal - engedett el egy keserű viccet Bob Dudley, a BP első embere.

Ki fog itt csökkenteni?

A tréfa nem teljesen komolytalan, ugyanis a világ olajipara fokozatosan feltölti az összes hagyományos tárolót, így lassan megéri tartályhajókban raktározni a fekete aranyat. A piac hamarosan az egyessel kezdődő számok világában (a 10-20 dollár/hordós szinten) köthet ki - véli a túlkínálatot látva Jeff Currice, a Goldman Sachs árupiaci szakértője.

Az olaj ára a múlt héten kissé emelkedett, miután olyan hírek terjedtek a piacon, hogy az OPEC és a kartellen kívüli nagy termelők megállapodhatnak a kitermelés visszafogásáról. Ez elég naiv spekuláció volt - derült ki Igor Secsin, az orosz állami óriás, a Rosznyefty vezérigazgatójának szavaiból. Ki fogja csökkenteni a kitermelését? Mexikó, Brazília, Szaúd-Arábia, Irán? - tette fel a szónoki kérdést.

Kevesebb több lenne

A napi olajkínálat 1,7 millió hordóval haladja meg a keresletet. Ha ezt sikerülne csak egymillióval mérsékelni, már az is "ésszerűbb" árakhoz vezethetne - fejtegette Secsin. A Rosznyefty ugyanakkor ugyanazt teszi, mint minden versenytársa: igyekszik megvédeni hagyományos piacait.

Eközben a várakozásokkal szemben az alacsony árak nem szorították ki a termelőket a piacról. A világ olajkitermelése csak 0,1 százalékkal mérséklődött azért, mert egyes cégek tevékenysége veszteségessé vált - derült ki a Wood Makenzie piackutató vállalat becsléséből.

A szakmán belül csak a kereskedőknek megy jól, mert szépen kereshetnek az árak hullámzásán. Biztosak lehetnek benne, hogy ha olcsón vesznek, akkor előbb-utóbb némi haszonnal túladhatnak a portékán, mert a visszaesések között egymást követik a kisebb áremelkedések. Részben ez az oka a tárolóhelyek kimerülésének: sokan spejzolnak az ártüskékre spekulálva.

A rongyrázás a régi

A nagy búslakodás közepette a konferencia résztvevői pezsgőztek, a háttérben pedig jazz kvartett játszott - emelte ki tudósítása végén a Bloomberg. A Kuwait Petroleum Corp. a London exkluzív Mayfair kerületében lévő Four Seasons hotel báltermében adott fogadást - éppen úgy, mint 2014-ben, amikor 100 dollárt adtak a fekete arany hordójáért.

Az asztalokon saslik, osztriga és egy egész sült bárány várta a meghívottakat. A desszertszobában csokoládé-szökőkút csobogott és eperrel megrakott tányérok sorakoztak.

Fontos a jó hangulat

Az azerbajdzsáni állami olajcég, a State Oil Co. sem akart lemaradni a vendéglátásban annak ellenére, hogy az országban tüntetésekhez vezetett a nemzeti valuta gyengülése, amelynek hátterében az olajexport-bevétel visszaesése áll. A cég négy egész sült báránnyal, szusibárral és csokitrüffellel kényeztette több ezer vendégét a Grosvenor House luxusszállodában.

Nem vettünk vissza a fogadásból - mondta Elshad Nassirov, a vállalat marketing- és befektetési részlegének elnökhelyettese. Nem akartuk elrontani a hangulatot - indokolta döntésüket.