Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pedagógussztrájk csőre töltve. Péntek délig 10670-en csatlakoztak a beígért, határozatlan időre szóló munkabeszüntetéshez, vagyis a szlovákiai pedagógusok nagyjából egynyolcada. A sztrájkba bekapcsolódó tanítók, tanárok száma a hétvégén tovább nőhet, mivel nem közeledtek az álláspontok köztük és a szlovák oktatásügyi miniszter között. Juraj Draxler elmondta, technikailag kivitelezhetetlen, hogy eleget tegyenek a pedagógusok követeléseinek.

A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy ha a márciusi parlamenti választások után továbbra is miniszteri poszton marad, mind a bérezésre, mind a pedagógusok folyamatos képzésére vonatkozó követeléseket figyelembe veszi majd a törvények kidolgozásakor. Egyúttal felszólította a szervezetet, fontolja meg a sztrájkra vonatkozó döntését, mivel veszélybe kerülhet a tanulók nevelése és oktatása.

Branislav Koèan, a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezésének képviselője azt mondta, többet várt a miniszterrel való egyeztetéstől, szerinte több százezer gyermeket érint majd a sztrájk. Nem pontosította azonban, hány iskola marad zárva hétfőn, ugyanis még zajlik a regisztráció. Koèan tájékoztatása szerint idáig mintegy 600 iskola pedagógusa jelezte részvételi szándékát.

Céljuk nem a munkabeszüntetés, az csupán eszköz, hanem követeléseik teljesítése, amire 2011 óta folyamatosan figyelmeztetik a kormányt. A szervezet idén az oktatásügyi költségvetés 400 millió euróval történő megemelését és általánosan 140, jövőre pedig 90 eurós béremelést követel.

A szlovákiai magyar pedagógusok ugyan egyetértenek a követelésekkel, de azt nehezményezik, hogy a sztrájk kezdeményezői nem szólították meg őket. "Ezt a sztrájkot nem szervezték meg kellőképpen. Gyorsan felvetették az ötletet, és azt mondták, csatlakozzon mindenki, aki tud. Bennünket nem szólítottak meg. A Szlovákiában élő kisebbség bárminemű probléma esetén megszólítja a többségi nemzetet, sajnos visszafelé ez még a mai napig nem működik.

Fájó, hogy nekünk automatikusan kellene csatlakoznunk a sztrájkoz. Nem a tényekkel és a tartalommal van gond, hanem a szervezéssel" - nehezményezte Masszi János a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség dunaszerdahelyi járási elnöke. Az iskolaigazgató azt is hozzátette, hogy a magyar tanárok a magasabb bérek mellett követelik az anyanyelvi órák számának emelését és a minimális osztálylétszámokra vonatkozó törvény eltörlését.