A magyar uniós biztos az első Ifjúsági Garancia próbaprojektek eredményeiről is tájékoztatta az uniós tagállamok munkaügyi minisztereit.

Az EU ifjúsági foglalkoztatási alapjában rendelkezésre álló 6 milliárd eurón felül a tagállamok az operatív programjaikban további 4 milliárd eurót már előirányoztak az Ifjúsági Garancia megvalósítására, így összesen 10 milliárd euró áll már közvetlenül a kezdeményezés mögött. A program megvalósítására fordított összegeket a tagállamok 2013. szeptemberig visszamenően visszaigényelhetik. Az ifjúsági foglalkoztatási alap forrásainak 85 százalékát várhatóan még idén lekötik a tagországok, és a teljes összegre sor kerül 2015 végéig - mondta Andor.

Az Európai Bizottság azt is támogatja, ha egyes országok az Ifjúsági Garancia koncepciójában elfogadott 25 éves felső korhatárt 30 évre emelik - amennyiben ez nem jelenti a 25 éven aluli célcsoportra fordított erőforrások csökkenését.

Az első gyakorlati tapasztalatok alapján a garancia koncepciója működik és meghozza a kívánt eredményeket. Ezt mutatja az a 7 országban megvalósított 18 próbaprojekt, amelynek hatásait az Európai Bizottság a közelmúltban összegezte.

A milánói munkahelyteremtési csúcs már a harmadik hasonló témájú rendezvény volt a közelmúltban. Az olasz kormány elkötelezettségét jelzi, hogy a tavalyi berlini és párizsi csúcsok után az olasz elnökség is prioritásként kezeli az Ifjúsági Garancia megvalósítását - hangsúlyozta Andor László.