Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alapkamatot a legutóbb tavaly júliusban, szintén 25 bázisponttal csökkentette a szerb központi bank.

Az NBS közleménye szerint a döntés meghozatalakor a testület figyelembe vette a jelenlegi alacsony inflációt, valamint azt, hogy az augusztusi, középtávú inflációs előrejelzések a májusinál alacsonyabbnak bizonyultak mind a 2017-es, mind a 2018-as év tekintetében.

"A két százalék körül mozgó, alacsony és stabil infláció - amely júliusban 1,7 százalékra csökkent -, valamint a pénzügyi és gazdasági szektor inflációs várakozásai azt mutatják, hogy az inflációs nyomás továbbra is alacsony" - írta közleményében a jegybank. A pénzügyi mozgások a vártnál kedvezőbbnek bizonyultak, és az év első felében a bruttó hazai termék (GDP) körülbelül 2,1 százalékát kitevő többlet keletkezett - olvasható a közleményben. (Nem nyúlt az alapkamathoz a BoE.)

A szerb központi bank azt várja, hogy az infláció a jövőben is a 3 százalékos célérték közelében mozog majd, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni - írja az MTI.

Az NBS úgy ítélte meg, hogy a nemzetközi áru- és pénzpiacon továbbra is bizonytalanság tapasztalható, amely óvatos monetáris politikára inti Szerbiát. Közölték, bizonytalanságot okoz a nyersanyagok, főleg a nyersolaj világpiaci árának a mozgása, a nemzetközi pénzügyi piac legnagyobb bizonytalanságait viszont elsősorban a vezető központi bankok, az amerikai központi bank szerepét ellátó Fed és az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájának eltérései okozzák, ezek pedig hatással lehetnek a Szerbiához hasonló feltörekvő országokba irányuló tőkemozgásra.