Ajánlatokat kért weboldalán a szerb privatizációs ügynökség 502 állami cégre és leányvállalataikra. A Tanjug belgrádi hírügynökség szerint a listán olyan vállalatok szerepelnek, mint a Resavica szénbányák, a Galenika, a Petrohemija, az Azotara, a FAP, a Mostogradnja, a Jat Tehnika, a Lasta, a Simpo, a C market és a belgrádi kiállítás és vásár.

A hatalmas privatizációs hullám nem sok gondolkodási időt ad az érdeklődőknek: szeptember 15-ig le kell adni az ajánlatokat, és az ügynökségnek 45 napja van azok értékelésére és továbbítására a gazdasági minisztériumnak.

Az állami javak eladásáról a múlt héten elfogadott törvény értelmében az adásvételeknek 2015 december végéig le kell záródniuk.

A kormány igyekszik elősegíteni a program sikerét. Alekszandar Vucsics miniszterelnök elmondta, hogy a 156 ráfizetéses nagyvállalat közül várhatóan 40-nek találhatnak stratégiai partnert. Ennek érdekében a kormány például kész leírni a Simpo vegyipari és a szmederevói acélmű tartozását az államnak, ami a szerkezetátalakításban résztvevő cégek tartozásainak 65 százalékát teszi ki. A kormányfő szerint ha e cégek problémáit sikerül megoldani, 2016-ban a szerb lehet az egyik leggyorsabban növekvő európai gazdaság - írta a Balkans news.