Nem húzná ki az ukrán gazdaságot a kátyúból, ha állami energiaipari cégük, a Naftogaz a terveinek megfelelően januártól 50-60 százalékkal megemelné a Gazpromtól beszedett tranzitdíjat, a vállalat továbbra is veszteséges lenne - nyilatkozta a Népszavának Pletser Tamás, az ING olaj- és gázipari elemzője.

A szakértő elmondta: a gázárakról és a szállítás díjáról már évek óta vitázik Kijev és Moszkva, és a tranzitdíj emelésének ügye még nincs lezárva. Korábban, az orosz Vedomosztyi szerint a két fél megállapodott egymással a legfontosabb kérdésekben, közte a tranzitdíj mértékében is (Napi Gazdaság, 2009.09.04).

Szeptember elején Julija Timosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő megállapodtak a jövő évi gázszállítás feltételeiről, és az ukrán miniszterelnök arról biztosított, hogy nem lesz leállás karácsony környékén és a jövő év elején.

Kijev jövőre is az ideihez hasonló mennyiségű földgázt fog vásárolni, cserébe Oroszország megígéri, hogy késedelmes fizetés esetén nem fog külön bírságot kiszabni, továbbá 65-70 százalékkal emelik az Ukrajnának fizetendő tranzitdíjat - állapodott meg a két politikus.