A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az európai szülők idén sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy húsvéti tojást festő gyermekeik nagy igyekezetükben minél kevesebbet törjenek össze készülő műalkotásaik közül, mivel igencsak borsos áron jutnak hozzá a díszítenivalóhoz − derül ki az AP tudósításából. A tojás iránti kereslet hagyományosan megugrik a tavaszi ünnep előtt, ám idén egy új uniós szabályozás miatt ez a kínálat szűkülésével párosul. A direktíva nagyobb, kényelmesebb ketrecek használatát írja elő a baromfitartóknak, ami eleve növelte a termelési költségeket, ráadásul a takarmányárak is megugrottak, tovább nyomva felfelé a fogyasztói árakat.

A tojástermelés 10-15 százalékkal csökkent Európában január 1-je, az új szabályozás hatályba lépése óta − állítja az Európai Tojásfeldolgozók Szövetsége. Emiatt hetente 200 millióval kevesebb tojás kerül a boltokba, mint korábban. Az árak az elmúlt hónapban egyes esetekben háromszorosukra ugrottak a nemzetközi piacokon, így elérték a kilogrammonkénti 2,6 dollárt − mondta Philip van Bosstraeten, a tojásfeldolgozó gépeket készítő Ovobel szakértője.

Az Európai Bizottság szerint március elejéig a táblás tojás ára csak 55 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, igaz, az elmúlt napokban változott a helyzet. Vannak olyan európai országok és áruházláncok, ahol duplázódó árakat tapasztalhatnak a vásárlók. Lengyelországban a helyi baromfiskamara adatai szerint a napokban 63 százalékkal voltak magasabban a tojásárak, mint január utolsó hetében.

Németországban a bárány drágult az ünnep előtt − jelentette az Agrarmarkt piackutató cég. A bárányhús kilójáért 5,63 eurót kellett fizetni a henteseknél a március 25-ével végződő héten, szemben az egy évvel korábbi március végi 4,53 euróval. Ebben szerepet játszik, hogy idén viszonylag korai időpontra esik a húsvét, ezért korán jelentkezik a kereslet megugrása.