A Maysak névre keresztelt trópusi vihar várhatóan vasárnap reggel ér partot az ország legnagyobb szigetén, a 48 millió lakosú Luzonban fekvő Aurora tartományban. A Fülöp-szigeteki meteorológiai hivatal szombat délután bejelentette, hogy a Maysak trópusi viharrá szelídült, miután a szél ereje óránkénti 115 kilométeres sebességre mérséklődött. Egy szélvihar csak 118 kilométeres óránkénti sebesség felett számít tájfunnak.

A Maysak öt ember halálát okozta és ezreket tett hajléktalanná, amikor végigsöpört Mikronézián. A polgári védelem egyik magas rangú vezetője elmondta, hogy elővigyázatosságból mintegy 24 ezer embert evakuáltak a part menti településekről.

A hatóságok szerint a szélvihar harminchárom várost és közel ötszáz falut érinthet, áradásoktól és földcsuszamlásoktól is tartani lehet. Aurora tartomány székhelyének polgármestere távozásra szólította fel a turistákat.

A százmilliós lakosságú Fülöp-szigetekre átlagosan húsz erős vihar csap le évente, ezzel az ország a világ egyik legveszélyesebb helye ebből a szempontból.

Minden idők legerősebb tájfunjának, a 2013 novemberi Haiyannak 7350 halálos vagy eltűnt áldozata volt, és több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak vagy megrongálódott a házuk.