Azoknak, akik megszegik az alkotmányt, nincs joguk annak megváltoztatását követelni"- mondta a Gazeta Wyborczának Aleksander Hall volt ellenzéki aktivista, egykori miniszter.  Ezzel reagált Andrzej Duda köztársasági elnök javaslatára, miszerint módosítani kell a lengyel alkotmányt és erről népszavazást kell kiírni.

Hall szerint a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság pártja (PiS) az alkotmányozással meg akarja semmisíteni a lengyel demokráciát. Ezt készíti elő a lengyel elnök, aki úgy látta, itt az ideje megkezdeni a vitát egy évvel a függetlenség megszerzésének 100. évfordulója előtt.

Hall szerint akkor lehet majd a változtatásokon gondolkodni, ha Lengyelország nem az autoriter állam kialakulása felé halad, ahogy ez most, a PiS irányítása alatt történik. Ezért szerinte minden lengyel demokratikus erő kötelessége a jelenlegi (1997-ben elfogadott) alkotmány védelme.

Az új alaptörvény alapvetően a Jog és Igazságosság (PiS) eredeti törekvésein alapszik, amely egyfajta erdogani Törökországot - szinte uralkodói joggal felruházott elnöki hatalmat tartalmazó elnöki rendszert - hozna létre Lengyelországban.

Meglepő módon a jobboldali Kazimierz Michal Ujazdowski, Jerzy Buzek, Kazimierz Marcinkiewicz és Jaroslaw Kaczynski kormányainak volt kultuszminisztere is hasonló véleményt fogalmazott meg, bár nem ilyen élesen.  Szerinte az államfőnek, mielőtt alkotmánymódosítást javasol, gondoskodnia kellene a politikai feszültségek csökkentéséről, és az alkotmánybíróság valós ellenőrző szerepének visszaállításáról.