Amint az várható volt, Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke Janet Yellent jelölte a Federal Reserve következő elnökének. Az elnök rövid bejelentésében gyors cselekvésre, vagyis a jelölt megszavazására sürgette a szenátust, "a nemzet előtt álló gazdasági kihívásokra" hivatkozva. A 67 éves Yellen lehet a történelemben az első nő, aki az amerikai központi bank elnöki székébe ülhet. Az amerikai tőzsdék összességében enyhe pluszban zárták a szerdai kereskedést, amiben a jelölés kedvező fogadtatása is szerepet játszhatott.

Az eseményen Ben Bernanke jelenlegi Fed-elnök is megjelent, azonban nem tartott beszédet.

Yellen ugyencsak rövid közleményben úgy fogalmazott, noha gazdasági fellendülés tapasztalható, további erőfeszítésekre van szükség annak megerősítésére. A Fed nagy valószínűséggel következő első embere közleményében hangsúlyozta, az amerikai központi bank támogathatja a munkahelyteremtést, miközben természetesen az inflációs cél biztosítása is feladatát képezi. Mindemellett a pénzügyi rendszer felügyelete is a Federal Reserve hatókörébe tartozik - tette hozzá.

A közgazdász 1946-ban született Brooklynban, apja háziorvos, anyja általános iskolai tanár volt. A középiskolában eminens tanuló volt, így könnyen bejutott a Brown University matematika szakára. Innen gyorsan váltott a közgazdaságtanra, mivel ezt a tudományágat gyakorlatiasabbnak tartotta. A Yale egyetemen a Nobel-díjas James Tobin, a pénzügyi tranzakciós adó atyja volt a mentora. Pályáját a Harvard Egyetemen kezdte 1971-ben, majd a Fed következett, ahol 1977-ben megismerkedett jövendő férjével, George Akerloffal. Pályafutásukat együtt folytatták a London School of Economicson, ahol Yellent inkább még csak a zseninek tartott Akerlof feleségeként ismerték.

A házaspár magánélete és munkája egyre szorosabban összefonódott. Közös kutatásaik a családon kívüli nevelés közgazdasági vonatkozásaitól a német újraegyesítés gazdasági problémáinak elemzéséig terjedtek. Az USA-ba a nyolcvanas évek elején tértek vissza. Egy gyermekük született, Robert, aki szülei nyomába lépve jelenleg egyetemi oktatóként dolgozik Nagy-Britanniában. Akerlof 2001-ben Joseph Stiglitzcel megosztva megkapta a közgazdasági Nobel-díjat.

A nagy áttörést 1994 hozta el Yellen karrierjében, amikor tagja lett a Fed helyi szervezeteit irányító kormányzók tanácsának. 1997-től két évig vezette Bill Clinton elnök gazdasági tanácsadó testületét, majd 2004-től a Fed San Francisció-i irodájának élére állt. Az ebben az időben készült jegyzőkönyvekből kiderül, hogy már 2005-ben felhívta a figyelmet az amerikai ingatlanpiacon kialakuló árbuborékra, ám akárcsak a Fed többi döntéshozója, ő sem látta előre a 2007-ben elindult pénzügyi válság földindulásszerű hatását. 2009-ben lett a Fed döntéshozó testületnek (FOMC) a tagja.

Korábbi tanártársa, Andrew Rose szerint szakmai felkészültsége alapján kitűnő jelölt a Fed élére. Rose visszahúzódó személyiségként jellemzi Yellent, aki tud nagyon szórakoztató is lenni. Szereti a jó bort és kiválóan főz. Specialitása a báránysült. Idegei kötélből vannak, amiről Rose az 1989-es San Franciscó-i földrengés idején győződött meg. A rengést együtt élték át egy épületben, amelyről azt hitték össze fog dőlni. Yellen ennek ellenére feltűnően nyugodtan viselkedett.