Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az intézet hétfőn kiadott jelentése szerint az üzleti hangulatindex 115,1 pontra nőtt a májusi 114,6 pontról. Elemzők 114,4 pontra számítottak. Az index aktuális gazdasági környezetet számszerűsítő almutatója 124,1 pontra emelkedett az előző havi, a felülvizsgálat után 0,1 ponttal, 123,2 pontról 123,3 pontra módosított értékről. Elemzők enyhe emelkedést, 123,3 pontot vártak.

A következő hat hónapra vonatkozó várakozásokat mérő almutató is emelkedett, a májusi 106,5 pontról 106,8 pontra, míg elemzők visszaesésre, 106,4 pontra számítottak. Az euró dollárhoz viszonyított árfolyama gyakorlatilag meg sem mozdult a vártnál jobb adatokra, az adatok közzététele előtt és után is az 1,1200 dollár közötti szinten mozgott.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy hétezer gazdasági szereplő bevonásával üzleti hangulatindexét.

A német gazdaság már kicsattanó egészségnek örvend: a munkanélküliség rekordmélységben áll, a hazai össztermék pedig negyedéves összevetésben 0,6 százalékkal nőtt január-márciusban. Elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévben hasonlóan erős ütemben bővül a gazdaság.

Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza kiemelte, hogy különösen erős jelentésekkel rukkoltak elő az ipari termelők, a német gazdaságban az év meglepetése lehet az ipar újjászületése. "A francia parlamenti választások utáni bizonyos megnyugvás és eu(ro)fória, valamint a német ipar fényes kilátásai" voltak a fő tényezők abban, hogy az ifo németországi üzleti hangulatindexe rekordszintre emelkedett júniusban - mutatott rá Brzeski, hangsúlyozva, hogy egyre több bizonyíték utal arra, hogy az év második felében a befektetések is erős ütemben növekedhetnek.