Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ötévnyi tárgyalások után pénteken aláírhatják a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt (Tras-Pacific Partnership - TPP). A megállapodást - amelyben több száz soron keresztül sorolják a vámtarifákat - 29 fejezetbe foglalták. A szakértők egyetértenek abban, hogy ez az elmúlt évek legnagyobb volumenű és legfontosabb kereskedelmi egyezménye.

Az új övezet 12 országot foglalhat magába - USA, Japán, Ausztrália, Peru, Malajzia, Vietnam, Új Zéland, Chile, Szingapúr, Kanada, Mexikó, Brunei -, amelyek a világgazdaság GDP-jének 40 százalékát állítják elő. A Peterson Institute of International Economics (PIIE) egyik tanulmányára hivatkozva az Economist azt írta, hogy a TPP 12 tagjának gazdasága 285 milliárd dollárral bővülhet 2025-re.

A CNBC sorra vette az üzlet legnagyobb nyerteseit és veszteseit. Eszerint a legnagyobb nyertes Vietnam lesz, ahova máris özönlenek a külföldi működőtőke-befektetések. A második helyen Malajzia, a harmadikon Japán lehet.

Vietnam tarolhat

Vietnam fő exporttermékei a ruházati cikkek és a cipők. Az egyezménynek köszönhetően a jelenlegi 17-32 százalékos vám megszűnik, így várhatóan megugrik az USA-ba irányuló export. Az erre számító üzletemberek egymás után nyitják üzemeiket a délkelet-ázsiai országban. A PIIE tanulmánya szerint Vietnamban - amely egyébként a legszegényebb a TPP országai közül - 13,6, illetve 31,7 százalékkal bővülhet az egy főre eső jövedelem, illetve export.

Malajzia azért nyerhet sokat az új övezet létrejöttével, mert még nincs kétoldalú szabadkereskedelmi egyezménye az USA-val, Kanadával és Mexikóval.

Japán a szolgáltatások terén hasíthat, mivel a jelenlegi piaci viszonyok között szolgáltató szektora viszonylag versenyképtelen. Ha Japán a TPP mellett az EU-val is kötne egy szabadkereskedelmi egyezményt, az még tágabbra nyithatja a kaput a szigetország szolgáltatói előtt - emelve ezzel gazdasága hosszú távú növekedési rátáját is.

Kína bukhat

A vesztesek között a CNBC szerint azok az országok lesznek, amelyek kívül maradnak a TPP-n. A legnagyobb közülük Kína, amelynek exportja becslések szerint 1,2 százalékkal maradhat el attól a szinttől, amelyet elérhetne, ha benne lenne a megállapodásban.

Ahogy Vietnam hasznot húzhat a szabadkereskedelmi megállapodásból, úgy a hozzá hasonló textilexportőr ázsiai országok - Banglades, Kambodzsa, Pakisztán, Sri Lanka - veszthetnek azon. Indiát is negatívan érintheti a TPP létrejötte, ugyanis textil- és ruházati ipara 13 százalékkal részesedett teljes áruexportjából 2014-15-ben.

Az EU-t várhatóan nem nagyon érinti az új helyzet, miután számos szabadkereskedelmi egyezményt kötött ázsiai országokkal és az USA-val is tárgyal erről (TTIP).

Most vagy soha

Szakértők szerint ha a mostani hétvégéig nem írják alá az egyezményt, akkor soha nem fogják. Ha ugyanis nem kerül pecsét a vaskos dokumentumra, akkor már csak a 2017-es amerikai elnökválasztás után jöhet létre a megállapodás. Addig pedig nagyon sok víz áramlik át a Csendes-óceánon.