Európának fel kellene adnia azt a törekvését, hogy igyekszik csökkenteni függőségét az orosz gáztól. Ehelyett inkább azon kellene dolgoznia, hogyan lehetne megbízhatóbbá tenni az energiahordozó importját - jelentette ki Christophe de Margerie, a francia Total energiamulti vezérigazgatója a Reutersnek adott interjújában. Ez volt a cégvezető eddigi leghatározottabb kiállása Oroszország mellett.

De Margerie szerint ha az EU-ukrán-orosz konfliktus nem enyhül, akkor a télen megismétlődhet az elmúlt évtized második felének két nagy gázválsága. Komoly bajba kerülhetünk a tél beköszöntével, ha kifejezetten hideg lesz, ami növeli a fogyasztást, és az ukrán-orosz ellentétek miatt leállnak az Európába irányuló orosz gázszállítások. Szerinte az ukrán tranzitot kiváltó lehetőségek, például az Északi Áramlat vezeték kihasználására kéne törekedni, és nem kéne - az EU-s engedélyezés leállításával - lefékezni a Déli Áramlat építését.

Nem megy nélkülük

Képesek vagyunk-e megoldani energiagondjainkat Európában az orosz gáz nélkül? - tette fel a kérdést, rögtön meg is adva a választ: nem. Van bármilyen okunk arra, hogy feladjuk az importot? Nincs - tette hozzá kiemelve, hogy nem a Total oroszországi érdekeltségeinek védelmében beszél.

De Margerie időpocsékolásnak tartja annak a brüsszeli javaslatának megvitatását is, amely szerint az EU tagországainak össze kellene adniuk gázszükségletüket, és ennek alapján együtt kellene alkudniuk az árra a Gazprommal. Ez az elképzelés arra a feltételezésre épül, hogy így javíthatnák alkupozíciójukat, ám a Total vezetője szerint ez tévedés. Moszkvának mindig meg lesz a lehetősége arra, hogy egyenként tárgyaljon a gáz áráról vevőivel, kijátszva azokat egymás ellen.

Csak drágább lehet

Szükségünk van egy központi gázvásárló szervezetre? Nem hiszem - mondta, azzal indokolva kétségeit, hogy az orosz gáz ára lényegében ma is összhangban van a nemzetközi piaci árral. A Gazprom azt is megteheti, hogy csökkenti az árat, ha úgy látja, hogy ez kell valamelyik vásárlójának megőrzéséhez.

Christophe de Margerie arra is emlékeztetett, hogy a Nyugat és Oroszország viszonyának megromlása a kínaiak karjaiba hajtotta Moszkvát. A két fél 400 milliárd dollár értékű, több évtizedre szóló gázszállítási szerződést írt alá májusban. Oroszország szerinte Európa partnere, nincs értelme arra fecsérelni az EU energiáit, hogy megvédje magát egy szomszédjától. Az orosz gáz importjának bármilyen szándékos csökkentése csak úgy képzelhető el, hogy az európai vevőknek drágább forrásból kell megszerezniük az energiahordozót - emlékeztette nyilatkozata olvasóit.