Az elemzők által várnál kevésbé nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint. A segélykérelmek száma múlt héten 12 ezerrel, 293 ezerre nőtt a szakértők által várt 300 ezer helyett.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 293 500-ra csökkent. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. A válság előtti szinthez közelítő adatokból kiolvasható, hogy stabilan nő a foglalkoztatottak száma, a rosszabb augusztusi adatokért szezonális hatások voltak felelősek.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 89 ezerrel csökkent az augusztusi és a szeptemberi felmérés között, ami a munkanélküliség csökkenését jelzi. Augusztusban 6,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban.

Lassult a szolgáltató szektor aktivitásának növekedése

Egy másik mai adatközlés szerint, az amerikai szolgáltató szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 58,5 pontra mérséklődött az augusztusi 59,5 pontról, és ezzel már a harmadik egymást követő hónapban jegyeztek fel lassulást a növekedésben.

A Markit közleménye szerint az amerikai szolgáltató szektori BMI júniusban 61 pont volt, azóta folyamatosan csökken, de továbbra is a hosszú távú 55,7 pontos átlag felett van.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

A Markit szeptemberi szolgáltatóipari és feldolgozóipari együttes BMI-je 58,8 pontra esett az augusztusi 59,7 pontról.