Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az izraeli hadsereg az eredeti terveknél gyorsabban, nagy erőkkel folytatja a gázai alagutak feltárását és felszámolását, amit a tízes csatornában szerdán megszólalt katonai szakértők szerint egy-két napon belül befejezhetnek. Eddig huszonnyolc alagutat és hatvan hozzájuk vezető lejáratot fedeztek fel, s egy szerdán megtalált alagútban izraeli katonai egyenruhákat, térképeket és fegyvereket találtak. Hétfőn Hamászos fegyveresek két csoportja izraeli katonai egyenruhákban hatolt izraeli területre az övezettől észak-keletre egy támadó-alagúton.

Az izraeli hadsereg éjfél óta hetven gázai célpontot lőtt, a légierő többek közt az egy hete kiürített al-Vaffa kórházat bombázta, ahol egy nagy erejű bomba hatására felrobbant az összes ott tárolt robbanószer sűrű füsttel elárasztva az övezetet. Az épületet az izraeli hadsereg közleménye szerint azért bombázták, mert ott volt a Hamász és az Iszlám Dzsihád parancsnoksága és egyik rakétakilövő helye, valamint onnan izraeli katonákra tüzeltek.

Baszman Alasi, a kórház igazgatója a Háárec című újságnak elmondta, hogy a támadás idején a kórházban nem voltak civilek, a kórházi személyzetet és a betegeket már napokkal ezelőtt más intézményekbe evakuálták. Palesztin jelentések szerint a hadsereg a gázai Sifa kórház kiürítését is kérte. A tízes tévécsatorna szakértői úgy tudják, hogy a hírszerzés szerint ott bujkálnak a Hamász legfelsőbb vezetői, köztük Iszmail Háníje.

A palesztin források több tucat újabb palesztin halálos áldozatról és sebesültről számoltak be az övezet déli részén Hán-Junisznál. A Nemzetközi Vöröskereszt bejelentette, hogy a sebesültek elszállítására szerdán az övezet több térségében időleges tűzszünetet léptetnek életbe.

Az izraeli hadsereg egyik tisztje a The Times of Israel című angol nyelvű hírportálnak azt momndta, hogy a Hamász fegyvertárában a házi készítésűek mellett korszerű eszközök is vannak, többek közt orosz gyártmányú Kornet rakéták, valamint RPG-29 típusú páncéltörők, amelyeket valószínűleg Libanonból, Szíriából és Iránból csempésztek az övezetbe.
Szerdán is tovább folytak az Izrael elleni rakéta támadások. Egy a Gázai övezetből kilőtt gránát megölt egy a határhoz közeli üvegházban dolgozó mezőgazdasági vendégmunkást, s ezzel háromra nőtt az izraeli civil áldozatok száma.

A katonaság szerdán két újabb katona halálát jelentette be, és ezzel huszonkilencre nőtt az elesett izraeli egyenruhások száma. Délben harmincezren kísérték utolsó útjára Jeruzsálemben az önkéntes katonaként harcoló, még a vasárnapi harcokban elesett amerikai-izraeli kettős állampolgárt, hogy noha Izraelben nem volt családja, iskolatársai és ismeretségi köre, mégse legyenek kevesen a temetésén.

A Wizz Air nem repül Tel Avivba

A Wizz Air továbbra sem közlekedik a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre, a légitársaság csütörtök éjfélig meghosszabbította az érintett légijáratok felfüggesztését - közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel. A Wizz Air kedden döntött úgy, hogy sok más légitársasághoz hasonlóan felfüggeszti tel-avivi járatát, az akkori döntés szerint szerda éjfélig. Szerdán ezt meghosszabbították csütörtök éjfélig. A Wizz Air továbbra is kapcsolatban marad az érintett hatóságokkal, és bármilyen változásról időben tájékoztatást ad.

Kedden az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA), szerdán pedig már az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) sem javasolta a légitársaságoknak, hogy használják a Ben Gurion Nemzetközi Repülőteret, mert megítélésük szerint a polgári légiközlekedés biztonságát súlyos kockázatok veszélyeztethetik. Az amerikai intézkedés után az Izraelbe közlekedő amerikai légitársaságok mellett több európai cég, köztük az Air France, a KLM, és a Lufthansa-csoport összes társasága is felfüggesztette a Tel-Avivba tartó járatait, követve az amerikai légitársaságok eljárását.

Az izraeli polgári repülési hatóság viszont közölte, hogy szerintük továbbra is biztonságos a repülőtér, és igyekeznek erről meggyőzni amerikai kollégáikat. Az El Al izraeli légitársaság szerdán Facebook-oldalán közölte, hogy budapesti járata továbbra is üzemel.