Az USA gazdasági fellendülése olyan gyengécske, hogy sok amerikai úgy érzékeli, mintha még mindig recesszióban volna a gazdaság. Ezért az amerikai jegybank egy ideig még kitart rendkívüli monetáris enyhítési politikája mellett - fejtette ki Janet Yellen, a Fed elnöke egy chicagói konferencián. Beszédében a várakozásoknál informatívabban indokolta, miért kezelik óvatosan a foglalkoztatási adatokat - derül ki a MarketWatch tudósításából.

Kiindulópontja szerint az USA-ban sokkal több ember lenne hajlandó és képes dolgozni, mint amennyi állás a rendelkezésükre áll. Mielőtt a részletekbe ment volna leszögezte: igaz ugyan, hogy a Fed dolga a pénzügyi folyamatok befolyásolása, ám végső küldetésük mégiscsak az, hogy szolgálják az egyszerű amerikaiak javát.

A munkanélküliségi ráta jelenleg 6,7 százalék, ami nem látszik rossznak, ám ez az összesítő adat számos kellemetlen részletet rejt. Az első ilyen részlet, hogy hétmillió olyan amerikai dolgozik részmunkaidős foglalkoztatásban, aki teljes állást szeretne. Ez jóval magasabb szám, mint amit a korábbi tapasztalataink alapján 6,7 százalékos rátánál várhatnánk - fejtegette Yellen -, ami azt jelzi, hogy a foglalkoztatási helyzet rosszabb annál, amit az összesített adat mutat.

Nem adják fel

További gond, hogy jóval a 2009-es recesszió előtti szint alatt van azoknak az embereknek a száma, akik önként mondanak fel munkaadójuknak. Ráadásul a munkanélküliség mérséklődése nem pörgette fel a bérek emelkedését, pedig ez az elvárható lenne. Évente alig több mint kétszázalékos pluszt jegyezhettek fel a statisztikusok a recesszió vége óta. Ezt újabb jelzésként értékelhetjük, ami arra inti a Fedet, hogy a monetáris enyhítéssel még nem végezte el a dolgát.

Yellen gondnak tartja azt is, hogy a munkanélkülieken belül rendkívül nagy a legalább hat hónapja munka nélkül lévő aránya. A Fed elnöke abban bízik, hogy ez idetartozó emberek visszatalálnának a munka világába, ha képzettségükhöz és korábban szerzett gyakorlatukhoz többé-kevésbé illeszkedő állásajánlatokkal találkoznának.

Végül elmondta a véleményét arról is, miért szűkülhet a munkaképes korúakon belül azok aránya, akik már nem is keresnek munkát. Igaz ugyan, hogy ennek egyik oka a népesség elöregedése, ám nem mindenki vonul vissza önként. Sokan közülük újra munkába állnának, ha erősebb lenne a gazdaság - állítja Yellen. Ezzel nem akarta az mondani, hogy feladnák a monetáris enyhítés fokozatos visszavonását, amit decemberben kezdett meg a Fed, hanem csupán azt, hogy a hátrálás ellenére elkötelezettek az amerikai gazdaság támogatása mellett.