Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Egyetlen opciót sem zárunk ki, tanulmányozzuk a lehetőségeket, bőven van időnk dönteni" - mondta az emberi jogi ügyvéd a VRT flamand közszolgálati televíziónak. Elismerte ugyanakkor: semmi garancia nincs arra, hogy ügyfelének megadnák a belga hatóságok a menedékjogot. "Benyújthatjuk a kérelmet, de más dolog, hogy jóváhagyják-e" - fogalmazott Bekaert.

Az ügyvéd közölte, túl korai lenne spanyol-belga diplomáciai feszültségekről beszélni. "Jelenleg mindössze arról van szó, hogy egy európai állampolgár Brüsszelbe utazott" - mutatott rá. Mint mondta, Spanyolország számára ez meglehetősen érzékeny kérdés, a spanyol hatóságok azonban egyelőre nem kérték ügyfele kiadatását. Hozzátette, a spanyol kormányfő által pénteken menesztett katalán elnök nem "elmenekült" Spanyolországból, és nem is áll szándékában "elrejtőzni" Belgiumban.

A La Libre Belgique című belga lap cikke szerint Bekaert végezetül arról is beszámolt, hogy Puigdemont mellett más katalán vezetők képviseletét is elvállalhatja - írja az MTI.

A Twitteren keringő hírek szerint Puigdemont sajtóértekezletén az eddigi barcelonai kormány öt minisztere is részt vesz, akik szintén Belgiumban tartózkodnak. Egyes szakértők szerint a történtek pont hogy kedvezőek Madrid számára, így ugyanis a spanyol hatóságoknak nem kell letartóztatniuk Puigdemontot, aki ezáltal nem is válhat "politikai mártírrá". (Közben a függetlenséget ellenzők is tüntettek.)

Noha Belgium az egyetlen olyan ország az EU-ban, ahol uniós tagállamok polgárai is menedékjogot kérhetnek, az elemzők többsége rendkívül valószínűtlennek tartja, hogy adott esetben jóváhagynák az exelnök beadványát - írta az EUObserver híroldal.

Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap azt mondta, hogy Puigdemont politikai menedékjogot kaphatna Belgiumban, ha kérelmezné. Charles Michel miniszterelnök viszont leszögezte, hogy a kérdés nincs napirenden, majd hozzátette, ez a megjegyzés csak "olaj a tűzre".

A Politico brüsszeli hírportál arról írt, hogy az ügy felboríthatja a "kényes politikai egyensúlyt" a négypárti belga kormánykoalíció pártjai között, mivel annak legerősebb pártja a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA), amelynek több tagja nyíltan támogatja a katalán függetlenségi mozgalmat, ahogy az önálló Flandria megteremtését is.

Hétfőn a spanyol állami főügyész büntetőeljárás megindítását kezdeményezte lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a korábbi katalán kormány és a barcelonai parlament elnökségének több tagja ellen.