Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Forsa közvélemény-kutató intézet adatai szerint a németek 52 százaléka Angela Merkelre szavazna, ha közvetlenül lehetne kancellárt választani. Január közepén ez az arány 44, február közepén 45, március közepén pedig 48 százalék volt. A március végére elért szinten legutóbb a menekültválság elmélyülésének kezdetén, tavaly augusztusban állt Angela Merkel személyes támogatottsága.

A kancellár pártja, a CDU és a bajor testvérpárt, a CSU támogatottsága is erősödött valamelyest, a pártszövetség a szavazatok 36 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást, ami 1 százalékpontos növekedés az egy héttel korábbihoz képest.

A CDU/CSU szövetséggel együtt kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) 20 százalékon stagnál, az ellenzéki Zöldek 13, míg a Baloldal 8 százalékon áll, támogatottságuk nem változott. Bekerülne a Bundestagba a liberális FDP is, amely 1 százalékponttal erősödve 7 százalékon áll, és az Alternatíva Németországnak nevű párt (AfD), amely viszont egy hét alatt 3 százalékponttal 10 százalékra gyengült.

A pártpreferenciák alakulását a brüsszeli terrortámadások és a menekültválság befolyásolta a Forsa vezetőjének, Manfred Güllnernek a magyarázata szerint. Mivel a brüsszeli merényletek fokozzák a terrorveszélyt, az emberek a kormányzó pártok felé fordulnak, de az SPD nem profitál ebből a folyamatból, mert Sigmar Gabriel pártelnök "nem tudja megfelelően formálni pártja és saját maga arculatát" - mondta az elemző. Az SPD gyengeségét jelzi az is, hogy Sigmar Gabrielre a németek csupán 13 százaléka szavazna, ha közvetlenül választhatnának kancellárt.

A menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás hozzájárulhatott Angela Merkel támogatottságának növekedéséhez, illetve az AfD visszaeséséhez - véli a kutatóintézet vezetője.

A Forsa a Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából hetente elvégzett, stern-RTL-Wahltrend című reprezentatív felmérésének aktuális adatfelvétele során 2005 főt kérdezett meg március 21. és 26. között.

Szerdán megjelent egy másik felmérés is, amely csak a pártpreferenciákra vonatkozik, és más eredményeket mutat. Az Insa kutatóintézet adatai szerint a CDU/CSU 32 százalékon áll, 1 százalékponttal gyengült az egy héttel korábbihoz képest, az SPD támogatottsága pedig 2 százalékponttal 20 százalékra süllyedt.

A Bild című lapban ismertetett felmérés alapján a Zöldek támogatottsága 1,5 százalékponttal 12,5 százalékra, a Baloldalé 0,5 százalékponttal 11 százalékra emelkedett. Az FDP 1 százalékponttal gyengülve 6 százalékon áll, míg az AfD 1 százalékponttal 13 százalékra erősödött.

Az Insa vezetője, Hermann Binkert szerint az adatok mindenekelőtt azt mutatják, hogy a nagykoalíció mindkét félnek, a CDU/CSU-nak és az SPD-nek is árt, és a két néppárt már csak a választók szűk többségét, 55 százalékát tudja meggyőzni.
Az Insa reprezentatív felmérésében 1873 embert kérdeztek meg március 24. és 29. között.