Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország több jelentős zenei fesztivállal is büszkélkedhet, az egyik leghíresebb ezek közül az opolei "táncdalfesztivál", amely idén politikai okok miatt elmaradhat - írta a Financial Times (FT). Több mint 20 fellépő, rendező és vendég mondta le a szereplését, miután a sajtó arról cikkezett, hogy a rendezvényt hagyományosan közvetítő állami televízió (TVP) kihúzott a résztvevők listájáról egy személyt.

Az illető Kayah, az egyik legnépszerűbb lengyel sztár, akinek azért mutattak ajtót, mert részt vett az abortusz megszigorítását célzó tervek miatt kirobbant, óriási kormányellenes tüntetéseken. Az 1963 óta megrendezett, a Lengyel Zene Nemzeti Fesztiválja névre hallgató esemény igen közel áll a lengyelek szívéhez. A hatvanas-hetvenes években kiürültek az utcák a rendezvényről szóló tévéközvetítések alatt.

Politikai átalakulás

A fesztivált közvetítő TVP-t szoros ellenőrzése alá vette a 2015 végén hatalomra került, radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja. A társaság élére a párt korábbi tagját, egyben a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski szövetségesét, Jacek Kurskit nevezték ki. Kurski tagadja, hogy bárki kitiltottak volna a fellépők közül, vagy hogy feketelistájuk lenne a nem kívánatos személyekről.

Egy lengyel blogger tette közzé a hírt, hogy a TVP nem hívta meg Kayahot Opoléba, és bár akadt olyan zenész, aki a saját fellépésén vendégül látta volna, az énekesnő visszalépett. Mint mondta, szolidaritást vállal azokkal, akiket kicenzúráztak az eseményről. A rendezők kitiltottak például egy dalt azért, mert a klipjében a Dr Misio nevű zenekar tagjai katolikus papnak öltöztek és pénzt kértek a templomba járóktól.

Világbotrány

Akik lemondták a fellépésüket a fesztivál átpolitizálása ellen tiltakoznak. Az FT-nek nyilatkozó egyik zenész azt mondta: nem szokott politizálni, de most szolidaritásból a távol maradók mellé állt. Mások arra panaszkodnak, hogy a politika legyőzte a művészetet, illetve elfogadhatatlannak tartják a diszkrimináció bármely formáját.

A botrányt tovább fokozta, hogy Opole polgármestere közölte: nem kötnek szerződést a TVP-vel az esemény közvetítésére. Válaszul Kurski azt üzente: térden állva fognak nekik könyörögni, hogy térjenek vissza, mert nincs másik tévétársaság, amely átvenné a helyüket.

Ha elmarad a fesztivál az világbotrány lesz, ugyanis az elmúlt több mint 50 év alatt ez egyszer fordult elő, 1982-ben, amikor az országban rendkívüli állapotot vezetett be a kommunista párt irányítása alatt álló hadsereg, letörve a lengyelek rendszerellenes lázadását.

Fejre állt világ

Az ellenzéki Gazeta Wyborcza értesülése szerint Kielcébe vihetik át a fesztivált - az információ még nem hivatalos, de a köztévé állítólag már döntött erről. Kérdés persze milyen lesz a rendezvény, ugyanis további fellépők mondhatják le részvételüket.

A magyar közélet iránt érdeklődőknek bizonyára nem okoz meglepetést, hogyan kommentálta a fejleményeket Piotr Glinski kulturális miniszter. Szerinte a botrány az ellenzék szervezett akciója a lengyel demokrácia lerombolására. Egyesek el akarják pusztítani az opolei fesztivált, hogy felizzítsák a politikai konfliktusokat.

Jedrzej Slodkowski, a Gazeta Wyborcza kulturális rovatának vezetője úgy véli, hogy a politikai csata társadalmi kérdéssé emelte a fesztivál ügyét. Kurski kiprovokálta, hogy az ifjú popsztárok hangot adjanak azoknak az értékeknek, a szolidaritásnak, a véleménynyilvánítás szabadságának, amelyek mellett kiállnak - mondta az FT-nek.