A lengyel jegybank monetáris tanácsa szerdán 25 bázisponttal 2,75 százalékos történelmi mélypontra szállította le az irányadó kamatot. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak, a zloty nem reagált érdemben a bejelentésre. Májusban a lengyel központi bank az akkor történelmi mélypontnak számító 3,00 százalékra mérsékelte az alapkamatot az addigi 3,25 százalékról.

A cél, hogy az olcsóbb hitellel lökést adjanak a gazdaságnak, amelynek növekedése erőteljesen lelassult. Több szakértő szerint azonban a kamat közeledik ahhoz a szinthez, amelyen már veszélybe kerülhet a zloty árfolyama, ahogy a nemzetközi befektetők érdeklődése csökken a feltörekvő piaci eszközök iránt.

Az első negyedévben négyéves mélypontra, 0,4 százalékra lassult a lengyel gazdasági növekedés üteme éves összehasonlításban. A tavalyi utolsó negyedévében még 0,7 százalékkal nőtt a lengyel GDP.

A lengyel gazdaság jelentős mértékben veszített lendületéből az elmúlt egy évben. Míg 2011-ben 4,3 százalékos éves növekedési ütemet ért el a legnagyobb közép-kelet-európai gazdaság, addig a bővülés tavaly 1,9 százalékra lassult. Az Európai Bizottság az idén 1,1 százalékos, jövőre 2,2 százalékos növekedést vár.