Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az érintettek állítólag tagjai annak az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok irányította nemzetközi hálózatnak, amelyet Ankara a hatalomátvételi incidensért felelőssé tesz.

A mozgalmat FETÖ rövidítéssel terrorszervezetként tartják számon Törökországban. A hivatalos török álláspont értelmében a hálózat hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába, amiben Gülen saját alapítványaira, iskoláira, vállalkozásaira, biztosítótársaságaira, illetve médiaérdekeltségeire támaszkodott.

Az Anadolu beszámolója szerint a letartóztatottak között van a szeptember elején államosított Boydak Holding igazgatótanácsának egykori elnöke, Mustafa Boydak testvére, Bekir Boydak és fia, Mahmut Sami Boydak is.

Szerdán ugyanakkor ötven másik üzletembert bírósági felügyelet mellett szabadon engedtek, aminek értelmében nem távozhatnak külföldre. A döntés ellen az ügyészség fellebbez.

Korábban összesen 380 üzletember ellen adtak ki előállítási parancsot Törökországban. A gyanú alapján pénzügyi támogatást nyújtottak a gülenistáknak. Eddig 164 üzletembert vettek őrizetbe, közülük 54 embert már korábban szabadon engedtek, 110 sorsáról pedig szerdán döntöttek. További 110 ember külföldön tartózkodik, 106-ot pedig jelenleg is keresnek a hatóságok.