Az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának tagjai egyetértettek abban múlt havi ülésükön, hogy működik a mennyiségi enyhítés, a gazdaság ösztönzését célzó eszközvásárlási programnak "jelentős hatása" volt a pénzpiacokra, de a haszna teljes mértékben csak akkor lesz érezhető, ha az euróövezeti országok végrehajtják a kulcsfontosságú strukturális reformokat. Ez derült ki a kormányzótanács április 15-i ülésének rövidített jegyzőkönyvéből, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

A testület értékelése szerint az eszközvásárlási program zökkenőmentesen halad, a kötvénypiaci kínálat nem okoz gondot, annak kockázatát korábban túlbecsülték, és a piaci hatás már egy hónap elteltével nyilvánvalóvá vált, azaz javultak a növekedési kilátások és az inflációs helyzet.

A kormányzótanács szerint nincs szükség az ECB jelenlegi monetáris politikájának megváltoztatására, a hangsúlyt arra kell helyezni, hogy stabilan tartsák az irányvonalat. Ugyanakkor megismételték, hogy erős jelzést kell küldeni az euróövezeti tagállamok kormányainak, hogy folytassák a strukturális reformokat és tegyenek intézkedéseket az üzleti környezet javítására.

Az ECB március 9-én indította el a legalább 2016 szeptemberéig tartó, havi 60 milliárd eurós, összességében 1100 milliárd eurós kötvényvásárlási programját, amelynek keretében 2-30 év lejáratú befektetési minősítésű államkötvényeket, továbbá az EU intézményei és magánvállalatok által kibocsátott papírokat vásárol. Ha jövő év szeptemberéig sem éri el az infláció mértéke az ECB 2 százalékos célszámát, az eszközvásárlási program folytatódik.

A kötvényhozamok már a program elindítása előtt jelentősen csökkentek, ami azt jelezte, hogy a terv működik. A kormányzótanács áprilisi ülése után azonban meredek emelkedésbe kezdtek a kötvényhozamok, még a sziklaszilárd tízéves német államkötvények hozama is több mint 70 bázisponttal megugrott, részben a gazdasági válság kiújulása és az esetleges görög államcsőd miatti félelmek hatására. Az utóbbi napokban csillapodott a helyzet, a hozamok ismét csökkenésnek indultak.