Egyiptomot továbbra sem érdekli az IMF 12 hónapra szóló, 3 milliárd dolláros rendelkezésre állási hitelkerete - írta az Emerging Markets belső forrásokra hivatkozva. A feltörekvő piaci ország korábbi finanszírozási és befektetési forrásai jelentősen szűkültek az arab tavasz óta. Az IMF már késő júniusban is tárgyalt Egyiptommal, az arab ország akkor is visszautasította a plusz finanszírozási lehetőséget.

Az ajánlat továbbra is napirenden marad, azonban ez csak a legvégső menedékként szolgálhat Egyiptomnak. Nem utasítottuk vissza hivatalosan az összeget, de egyelőre még félretesszük a kérdést - mondta az egyiptomi jegybank kormányzója, Farouk El-Okdah. Amíg nem válik elkerülhetetlenné az igénybevétele, addig semmiképp sem akarunk élni a lehetőséggel - tette hozzá.

Egyiptomi GDP-növekedés
(százalék)
201020112012
GDP5,11,2*1,8*
Forrás: IMF World Economic Outlook
*prognózis

Egy miniszteri megjegyzés alapján a lakosság nemzetközi pénzügyi szervezetekkel szembeni gyanakvása lehet az elsődleges oka a döntésnek. Hosszú története van ugyanis Egyiptom külföldi eladósodottságának és nem akar senki sem ismét rálépni erre az útra.

Külföldi non-profit intézmények, mint az African Development Bank és az Islamic Development Bank így is hiteleznek az országnak. Ugyanakkor ezek a források az utóbbi időben jelentősen csökkentek és ezeknek az eszközöknek is megvannak a maguk veszélyei - tette hozzá a jegybankelnök.

El-Okdah szerint az egyiptomi piacon van akkora likviditás, hogy képesek legyenek abból finanszírozni a költségvetési hiányukat. A nemzetközi elemzők azonban elég szkeptikusak, többek szerint akár egy hónapon belül fizetési nehézségekbe ütközhet a kormány.