Trichet szerint a legutóbbi ülés óta napvilágot látott információk alapján is indokolt volt a júliusi 25 bázispontos kamatemelés. A közeljövőben újabb emelés nem várható, az inflációs folyamatok kapcsán ugyanis ezúttal sem hangzott el az erre utaló "strong vigilance" kifejezés. Trichet hangsúlyozta, hogy a Kormányzótanács továbbra is szorosan követi az aktuális fejleményeket ("we will continue to monitor very closely").

Trichet szerint az utóbbi időben napvilágot látott adatok - ahogy az várható volt - a gazdasági növekedés mérséklődését mutatják az erős első negyedéves adatok után. A következő negyedévben a mérsékelt növekedés folytatódik a várakozások szerint - tette hozzá az elnök. A kormányzótanács értékelése szerint az eurózónában a gazdasági kilátások kockázatai nagyjából kiegyensúlyozottak lesznek egy nagyon bizonytalan környezetben - mondta Trichet.

Trichet szerint a negatív irányba mutató kockázatok élénkülhetnek - ezek részben az eurózóna pénzpiacainak egyes részein tapasztalható feszültségeknek, részben a globális fejleményeknek tudható be, illetve annak, hogy ezek a problémák az eurózóna reál gazdaságára is átterjedhetnek.

Az árszínvonal alakulását az ECB "nagyon szoros figyelemmel kíséri" - mondta Trichet, amint az ECB továbbra is az inflációs kockázatoktól tart. "Nagyon szoros figyelemmel kísérünk minden árstabilitásra veszélyt jelentő felfelé mutató inflációs kockázatot" - mondta Trichet, aki szerint a nyersanyagárak és az energiaárak emelkedése továbbra is rizikót jelentenek. Az ECB mindent megtesz, hogy az árstabilitást biztosítsa - tette hozzá.

Az ECB legutóbbi (júniusi) prognózisa szerint 2011-ben 2,5-2,7, 2012-ben pedig 1,1-2,3 százalékos lehet az infláció. Részben az emelkedő energiaárak, részben a pénzügyi rendszer problémái, illetve a globális egyensúlyi problémák miatt a gyorsuló inflációt lassuló növekedés kíséri, ami a második negyedéves GDP statisztikákban tisztán látható (negyedéves alapon mindössze 0,8 százalékos volt a növekedés).

A lassulás részben annak tudható be, hogy az első negyedévben átmeneti tényezők fűtötték a növekedést - hangsúlyozta Trichet. Az ECB idén1,5-2,3, jövőre pedig 0,6-2,8 százalékos növekedést vár.

A likviditásbővítő intézkedések

Trichet újabb likviditásfokozó intézkedéseket is bejelentett a csütörtöki kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján az újabb pénzpiaci zavarokra hivatkozva. Az ECB kormányzótanácsa ismét lehetővé teszi a válság elején bevezetett hat hónapos refinanszírozási eszköz igénybevételét teljes kihelyezéssel, fix kamatozással - mondta Trichet.

Eszerint hathónapos időtávra, fix kamat mellett korlátlan likviditást kínál az eurózóna pénzintézetei számára (augusztus 11-én március 1-i lejárattal). A kamatlábat a fő refinanszírozási program alapján határozza meg.

A fő refinanszírozási program (MRO - main refinancing operation) keretében egészen addig kínál korlátlan likviditást fix kamatláb mellett, amíg szükséges, de leglább 2012 január 17-ig - közölte Trichet.

Továbbá háromhónapos időtávra korlátlan likviditást kínál október 26-án, november 30-án és december 21-én. Ebben az esetben is a kamatlábat a fő refinanszírozási program alapján határozza meg.

Kötvényvásárlási programok

Az ECB csütörtökön jelezte, hogy a kötvényvásárlások a mélyülő válságra adott válasz, úgy ahogy a bankok számára indított újabb likviditásnövelő program is. Trichet azután, hogy az ECB kormányzótanácsa az eurózónás alapkamatot 1,5 százalékon hagyta, közölte: a bank március óta inaktív kötvényvásárlási programja még mindig működőképes.

"Soha sem mondtam, hogy a programot altatjuk" - fogalmazott Trichet. "Ez egy folyamatosan működő program, amit teljesen transzparensen működtetünk" - tette hozzá.

Az elnök nem nyilatkozott arról, hogy a szervezet folytat-e újra különleges kötvényvásárlást (SMP) az euróövezeti köténypiacok megnyugtatására. (Az ECB SMP kötvényvásárlási programja az elmúlt négy hónapban be volt fagyasztva az Olaszországot és Spanyolországot elért piaci bizonytalanság ellenére.) Trichet a másodpiaci kötvényvásárlásokat érintő kérdésekre válaszolva úgy válaszolt: az ECB-nél mindig szó esik a kötvényvásárlásról.

Traderek szerint az ECB vásárolt portugál és ír kötvényeket a másodpiacon Trichet beszéde alatt, spanyol és olasz papírokat viszont nem - jegyezte meg a Reuters.

Trichet szavai után emelkedtek az olasz és spanyol hozamok

A spanyol és olasz kötvények hozama emelkedett Trichet szavai hatására, miután az ECB elnöke likviditásbővítő intézkedéseket jelentett be a monetáris unió bankjai számára. A rövid lejáratú papírok hozama viszont mérséklődött a hírre. A hosszú lejáratú papírok hozamemelkedése azt jelzi, hogy a befektetők több biztosítékot szeretnének az ilyen állampapírok vásárlására.

A tízéves olasz kötvények hozama 6,12 százalékra emelkedett a beszéd előtti 6,06-ról, míg a 10 éves spanyol papíroké 6,18-ról 6,24 százalékra ugrott. A kétéves spanyol papírok hozama viszont 4,39-ről 4,35 százalékra mérséklődött. Az euró 1,4151 dollárra esett, ahonnan később 1,4224-re korrigált vissza.