Barack Obama amerikai elnök ma az ellenzéki republikánusokkal igyekszik kidolgozni valamilyen forgatókönyvet a közigazgatás újraindítására, illetve az államadósság plafonjának megemelésére - jelentette a BBC. Az utóbbi elmaradása korlátozná a kormány lehetőségeit arra, hogy új állampapírok kibocsátásával hitelhez jusson a lejáró adósság törlesztésére, ami azt jelentené, hogy az USA technikailag fizetésképtelenné válna.

Obama az elmúlt napokban teljesen elzárkózott attól, hogy tárgyaljanak a 2013 októberétől 2014 szeptemberéig tartó költségvetés részleteiről, mielőtt a kongresszus hozzájárul a kormány működését részben megbénító korlátok feloldásához. Ezt valamelyest finomította a mai találkozó előtt: a büdzsé bármely eleméről hajlandó tárgyalni közvetlenül azután, hogy a republikánusok befejezik az állam sanyargatását.

Ötletelők

Az elnök tegnap saját pártja vezetőivel egyeztetett. A demokraták támogatásukról biztosították: ismételten kizárták, hogy megcsonkítsák az első Obama-adminisztráció idején elfogadott egészségügyi reformot (Obamacare) cserébe azért, hogy ellenfeleik elhárítsák az kormányzat működésének útjában álló akadályokat. Ezzel egyidejűleg a republikánusok vezetői azzal vádolták Obamát, hogy visszautasítja az érdemi tárgyalásokat, semmit sem akar adni cserébe az engedményeikért.

Emellett folytatták ötletelésüket azzal kapcsolatban, hogyan lehetne megúszni a fizetésképtelenséget. Egyes képviselőházi republikánusok az AP hírügynökség értesülése szerint olyan törvényen dolgoznak, amely rövid időre megemelné az adósságplafont, hogy időt nyerjenek a tárgyalásokra. Ez az elképzelés nem orvosolja a jelenlegi patthelyzetet, viszont elodázza feloldását, miközben a tehetetlenkedés máris gondokat okoz az amerikai gazdaságnak.

Demokrata szenátorok ezzel egyidejűleg a hét eleje óta bütykölgetik azt a jogszabályt, amely 2014 végéig, azaz a jövő novemberben esedékes időközi választások utáni időpontig emelné meg az adósságplafont. A szavazás átalakíthatja az erőviszonyokat a kongresszus két házában. A demokraták talán arra gondolnak, hogy megszerezhetik a többséget a képviselőházban is, miután költségvetési huzavona a republikánusok népszerűségének árt többet.

Kalandorok

Az idegeskedést fokozhatja ugyanakkor, hogy vannak olyan republikánus képviselők is, akik szerint nem igaz, hogy a plafon megemelésének elmaradása katasztrofális következményekkel járna. Ezzel a véleményükkel nem csupán Obama, hanem az IMF álláspontjával is vitatkoznak. A számok, amelyek még az elnöknél és a Valutaalapnál is makacsabb dolgok, nem éppen a következményeket lesajnáló vélekedést igazolják.

A plafon elérését a jövő hét közepére jósolja a pénzügyminisztérium. Ezután 30 milliárd dollár marad az államkasszában. A helyzet október végéig kezelhetőnek látszik: akkor kell törleszteni 5,9 milliárd dollár kamatot az államdósság egy része után. Elemzők szerint ehhez keletkezik elég adóbevétele az USA-nak. A nagyobb falat november 1-jén vár a büdzsére, amikor 50 milliárd dollárt kellene átutalnia az idősek gondozását segítő Medicare program, a társadalombiztosítás és a hadsereg kiadásaira. Ezt követően november 15-én 30 milliárd dollár kamatot kell törleszteni.

Jósok

Egyes republikánusok még a hét elején felvették, hogy a kormány állítson fel sorrendet: fizesse az adósságtörlesztést, miközben minden más elhalaszt - írta a Wall Street Journal. Pénzügyi vezetők azonban ezt nagyon rossz ötletnek tartják, ugyanis kiszívná a jövedelmek jelentős részét a gazdaságból és összerombolná az amerikai kormányba vetett bizalmat. Ráadásul miután az amerikai kötvények legnagyobb tulajdonosa Kína, az a látszat keletkezne, hogy a kormánynak fontosabb a kínaiak kifizetése, mint például a háborús veteránok juttatásainak átutalása.

A politikai-gazdasági mizéria miatt az elemzők többsége szerint Fed idén már nem kezdi meg monetáris enyhítési programjának leépítését - írta az MTI forrás megjelölése nélkül. Sung Won Sohn, a kaliforniai egyetem oktatója úgy véli, hogy a Fed óvatosságához hozzájárulhat a vezetőváltás is. Szerinte csak Janet Yellen biztosra vehető kinevezése után, 2014 márciusában indul meg a hátrálás, amelyben alkalmanként 10-20 milliárdos kis csomagokban mérséklik majd a havi 85 milliárdos kötvényvásárlást. A Fed legutóbbi jegyzőkönyvének tanulsága szerint a bank döntéshozóinak többsége - az állam várható megbénításának tudatában - amellett volt, hogy még valamikor idén kezdjék meg a pénznyomtatás leállítását.