Nem kellett sokat várni, hogy az amerikai kormány is lépjen az után, hogy egy seattle-i bíró felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök január 27-én kiadott elnöki rendeletét, amelyben az Egyesült Államok 90 napra azonnali hatállyal felfüggesztette a beutazást Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből. Trump egyúttal határozatlan időre elrendelte a szíriai menekültek befogadásának felfüggesztését, és 120 napra leállította az Egyesült Államok teljes menekültprogramját.

Vissza a régi kerékvágásba

A belbiztonsági hivatal (Homeland Security) szombaton jelentette be - annak ellenére, hogy Trump elítélte a bírót ezért a döntéséért -, hogy összhangban a bírói döntéssel felfüggesztett minden, az elnöki rendelet végrehajtásával kapcsolatos intézkedést és visszaállítják az USA-ba beutazók rendelet előtt érvényben lévő ellenőrzését - írja a CNN.

A belbiztonsági hivatal azt is közölte az MTI szerint, hogy nem utasítják a légitársaságokat sem, hogy ne engedjék beszállni az Amerikába induló gépekre az érintett országok állampolgárait.

Az amerikai külügyminisztérium is közölte, hogy leállították a vízumok visszavonását, így akinek fizikailag nem érvénytelenítették a vízumát és egyébként érvényes dokumentummal rendelkezik, az beutazhat az USA-ba. Azoknak viszont, akiknek fizikailag érvénytelenítették a vízumát, el kell mennie újra egy amerikai nagykövetségre vagy konzulátusra, hogy azokat újra érvényesíthessék - mondta egy külügyi tisztviselő a CNN-nek.

Az elnöki rendelet intézkedései miatt a külügy szerint kevesebb mint 60 ezer vízumot vontak vissza, de az amerikai sajtóban 100 ezret meghaladó érintettről is lehetett olvasni. A pontos szám egyelőre nem ismert.

Mindenesetre szombaton a Lufthansa, az Etihad, a Qatar Airways, az Emirates és több más légitársaság is közölte az MTI szerint, hogy akinek rendben vannak a papírjai, a bírói döntés értelmében ismét felszállhatnak az Egyesült Államokba tartó járatokra, akkor is, ha az érintett országok állampolgárai.

Az elnök sem áll a törvény felett

Trump rendeletét pénteken függesztette fel James Robart szövetségi bíró - akit az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki -, miután elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. A bíró igazat adott nekik.

Robart emellett vitathatónak találta, hogy a Trump-kormányzat a 2001. szeptember 11-i merényletekkel indokolta az intézkedést. A szövetségi bíró rámutatott arra, hogy nem követtek el támadásokat a hét országból származó egyének az Egyesült Államokban. A 2001-es merényleteket többségükben szaúd-arábiai állampolgárok követték el, Szaúd-Arábia azonban nem szerepel a beutazási tilalommal sújtott országok között.

Robart úgy fogalmazott:

ahhoz, hogy Trump rendelete alkotmányos legyen, tényekkel kell alátámasztani, nem pedig fikcióval.

Bob Ferguson, Washington állam főügyésze közölte: a bírói döntés azonnali hatállyal felfüggesztette a rendelet végrehajtását az Egyesült Államok területén. Hozzátette:

A mai napon győzött az alkotmány. Senki sem áll a törvény felett, még az elnök sem

Donald Trump rendeletének kulcselemeit több szakértő is alkotmányellenesnek tartja. James Robart bíró rendelete addig hatályos, amíg a bíróság mérlegeli, hogyan folytatódjon az ügy.