Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok elnöke ócsárolta Mexikót az ország államfőjével, Enrique Pena Nietóval (képünkön) folytatott telefonbeszélgetésükön - állítja Dolia Estevez washingtoni újságíró mindkét oldalról szerzett információira hivatkozva. Trump az informátorok szerint rendkívül támadóan lépett fel és megalázta mexikói kollégáját - derül ki a Business Insider összefoglalójából.

Ilyen a baráti társalgás

Estevez egy lapinterjúban emlékeztetett rá, hogy mind az USA, mind Mexikó arról számolt be, hogy a felek "baráti" beszélgetést folytattak egymással, ám a részletekről nem szóltak a hivatalos közlemények. Az újságíró szerint valójában Trump ledorongolta kollégáját, aki csak hebegett.

A felek azt követően döntöttek a telefonbeszélgetés mellett, miután Pena Nieto lemondta február első napjaira tervezett találkozóját az USA elnökével. Ezzel tiltakozott az ellen, hogy az új washingtoni adminisztráció falat kíván építeni az USA déli határán, amit a mexikóiakkal akar kifizettetni, továbbá büntetővámokkal fenyegeti a szomszédos országot.

Grrr!

Nincs szükségem a mexikóiakra! Nincs szükségem Mexikóra! - dörögte a bennfentes információk szerint Trump. Meg fogjuk építeni a falat és maguk ki fogják fizetni az árát, ha tetszik, ha nem! Az USA elnöke arra is célzott, hogy a mexikói importra kivetett vámból finanszíroznák a költségeket.

Az átlagos tarifa 10 százalék lenne, azokra az árukra pedig, amelyek megterhelése a legfájóbb a szomszédnak, 35 százalékos vámot vetnének ki. A telefonbeszélgetés előtt a Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer bejelentette, hogy főnöke fontolgatja a mexikói import megadóztatását a fal építésének finanszírozása érdekében.

Grrrrrr!

Az Egyesült Államok elnöke szemrehányást tett Pena Nietónak azért, mert szerinte a mexikói hadsereg gyengén teljesít a kábítószer-kereskedelme elleni harcban - árulta el Estevez, aki egyébként a Forbes magazinnak ír. Ezt követően még arra is célzást tett, hogy ha a helyiek képtelenek gátat szabni a drogok áramlásának, akkor csapatokat küldhet e feladat ellátására. A mexikói kormány tagadta ezt az értesülést.

Valójában nem akartam Mexikóba utazni tavaly augusztusban - árulta el állítólag Trump kollégájának. Ezzel arra utalt, hogy amikor az akkori republikánus elnökjelölt Mexikóval kapcsolatos ígéretei aggasztani kezdték a gazdaság szereplőit, akiknek üzletei a két ország szoros kapcsolatára épülnek, és a pesó gyengült a dollárral szemben, a kedélyek lecsillapítása érdekében. a háttéremberek megszerveztek egy utat Trumpnak Mexikóvárosba.

Résztvevők

A telefonbeszélgetés Jared Kushner, Trump sógora és Steven Bannon stratégiai főtanácsadó, illetve Luis Videgaray mexikói külügyminiszter jelenlétében zajlott le. Estevez úgy tudja, hogy az USA elnökének minősíthetetlen stílusa ellenére a mexikói kormány még bízik benne, hogy tárgyalhat az új washingtoni kormánnyal a két ország ügyeiről.