Bár korábban sokan úgy vélték, hogy Donald Trump amerikai elnökké választása rontja Los Angeles esélyeit a 2024-es olimpia megrendezésére, úgy tűnik, a város vezetésének sikerült elhárítania ezt a veszélyt. A kaliforniai metropoliszban rendezendő olimpia mellett szól az "örökké" ragyogó napsütés, Hollywood közelsége, illetve az, hogy a pénz nem akadály.

Igaz ugyan, hogy  a Los Angeles-i szervezők egyelőre nem részletezték a sportlétesítményekkel kapcsolatos költségszámításaikat, ám azt ígérik, hogy legkésőbb februárig előállnak a számokkal. További hiányosság, hogy néhány sportág, köztük a hegyikerékpár-versenyek helyszíne még nem tisztázott.

Hatásos támogatók

A befolyásos támogatók jelentőségét talán Párizs 2024-es pályázata mutatja a legjobban. A francia főváros ütős embereket vonultat fel az ottani olimpiai szervezőbizottságban. A testület társelnöke például, Tony Estanguet többszörös olimpiai bajnok, akire A World Anti-Doping Agency Foundation vezető testületében vállalt szerepe alapján jóval 2024-en túlmutató karrier vár rá a sportdiplomáciában.

Párizs a fenntartható fejlődés, a klímavédelem propagálására akarja használni az olimpiát, ami ugyan fontos szlogen az olimpiai mozgalomban, ám a Los Angeles kínálta masszív technikai és pénzügyi háttér jobban megragadhatja a játékok rendezéséről döntő NOB-tagok figyelmét. És Trump "beszállása" Los Angeles mellett erősítheti a pénzvilág elkötelezettségét a rendezvény mellett.

Valami van, de kevésnek látszik

A három jelentkező közül talán Budapest ajánlatának - a megfelelő város a megfelelő időben - van a legerősebb hatása. A magyar főváros azzal kampányol, hogy ha a NOB neki adná a rendezés jogát, azzal világossá tehetné, hogy nem csupán a legnagyobb világvárosok, hanem közepes városok is vendégül láthatják a nagy sporteseményt. Emellett a legsikeresebb éremszerző országok közül egyedül Magyarország nem rendezett még olimpiát.

A független szakértők azonban úgy látják, hogy a viszonylagos kicsiség a két versenytárssal szemben súlyos hátránnyal jár. Budapest lobbiereje jóval elmarad Los Angelesétől és Párizsétól. A legutóbbi dohai prezentáción például a Sheraton Hotel színültig volt az utóbbi két város képviselőivel, akik egész napjukat a NOB tagjainak győzködésével töltötték. A magyar csapat jelenléte jóval szerényebb volt.

Telefonbeszélgetés

A dohai eseményről szóló beszámolók Los Angeles hátrányai között sorolták fel azt, hogy Donald Trump nem állt ki egyértelműen az olimpia mellett. A szervezőbizottság tagjainak többsége demokrata, míg a megválasztott elnök a republikánusok színeiben győzött. Ráadásul a kampány során olyan sértő megjegyzéseket tett, amelyeket magukra vehettek a NOB nő, muszlim és latin-amerikai tagjai. Ne feledjük: ők szavaznak a játékok rendezőjéről 2017 szeptemberében!

A viharfelhőket azonban sikerült eloszlatni. Az USA megválasztott elnöke szerdán beszélt telefonon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével. Biztosította Thomas Bachot, hogy támogatja Los Angeles pályázatát a 2014-es nyári játékok megrendezésére - írta a mynewsla.com hírportál. A beszélgetést Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere szervezte meg, akivel már korábban tisztázták, hogy Trump az amerikai olimpia mellett van.

Végül is, szerencsés esetben a nyilvános szerepléstől enyhén szólva nem idegenkedő megválasztott elnök nyithatná meg a Los Angeles-i játékokat.