Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erősen aggasztja az amerikai kormányt a magyarországi felsőoktatási törvény megváltoztatása, amelyet hétfőn írt alá Áder János államfő - idézi Hoy Yeet, az amerikai külügyminisztérium európai és ázsiai ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkárát az AP hírügynökség. A jogszabály az USA kormányának megítélése szerint ellehetetleníti a Közép-Európai Egyetem, egy fontos amerikai-magyar intézmény működését.

Ki van zárva!

A törvény előírja, hogy a Magyarországon működő EU-n kívüli felsőoktatási intézmények működéséről kétoldalú megállapodást kell kötnie a magyar és az érintett ország kormányának, ám ezt Yee egyértelműen elutasította. Az Egyesült Államok nem fog belefolyni abba, hogyan működjön bármilyen egyetem egy külföldi országban. Ez a budapesti kormány és a CEU ügye.

A tisztviselő szerint Washingtonban abban reménykednek, hogy a magyar vezetés sürgősen komoly tárgyalásokat kezd a CEU-val és más olyan egyetemekkel, amelyeket érinthet a törvénymódosítás. Eközben Washingtonban a külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy a kérdésnek távolabbra mutató következményei lehetnek.

Függesszék fel

Úgy látják, hogy a jogszabály veszélyeztetheti más amerikai egyetemek Magyarországon folyó programjait is. Ezért arra biztatják a magyar kormányt, hogy függessze fel a törvény végrehajtását. Az USA azt szeretné, ha párbeszéd indulna az érintett felsőoktatási intézmények és a kormány képviselői között.

Michel Roth a német kormány külügyminiszter-helyettese értetlenségét fejezte ki a törvénymódosítással kapcsolatban Magyarország berlini nagykövetének, Györkös Péternek. Komoly aggodalommal tölti el a német kormányt sok minden, ami Magyarországon történik. Azt látjuk, hogy Magyarország egyre erősebben ütközik az EU-val és annak intézményeivel - fejtegette gondjaikat.