BUX
39554

Trumpot novemberben bármelyik demokrata legyőzné

Egy, a szuperkeddi szavazás reggelén nyilvánosságra hozott felmérés szerint bármelyik demokrata elnökjelölt legyőzné a novemberi elnökválasztáson Donald Trumpot.

MTI, 2016. március 1. kedd, 17:31

A CNN hírtelevízió az ORC közvéleménykutató intézettel közösen készített országos felmérése - amelyet kedden reggel tették közzé - jutott arra az eredményre, hogy mind Hillary Clinton, mind Bernie Sanders, a demokraták jelenlegi két elnökjelölt-aspiránsa legyőzné az őszi elnökválasztáson Donald Trumpot, ha ő lenne a Republikáus Párt elnökjelöltje.

A közvélemény-kutatók úgy találták, hogy Hillary Clintonnak - aki jelentős arányban vezet Bernie Sanders előtt - jóval nagyobb kihívást jelentene, ha nem Trump, hanem Marco Rubio floridai szenátor, vagy Ted Cruz, Texas szenátora lenne a republikánus elnökjelölt. A keddi előválasztások várható eredményeivel is számolva, Clinton támogatottsága 52 százalékos, míg Trumpban a szavazók 44 százaléka bízik. A januári felmérésekkel öszehasonlítva azonban jelenleg lemarad Marco Rubio mögött. A floridai szenátor - akit a Republikánus Párt vezetése szívesebben látna Trump helyett a párt elnökjelöltjeként - a voksok ötven százalékát szerezné meg, míg Clinton három százalékkal kevesebbet, 47 százalékot.

Bernie Sanders, vermonti szenátor mindhárom republikánus politikust nagy diadallal győzné le: Ted Cruzt 57:40 arányban, Trumpot 55:43, Marco Rubiót pedig 53:45 százalékos arányban előzné meg. A közvélemény-kutatás készítői azt is megkérdezték, hogy az elnökjelölt-aspiránsok közül, párthovatartozásuktól függetlenül, kiben és miért bíznak a leginkább, a társadalmat érdeklő kérdések megoldásában szerintük melyikük a legjobb. Kiderült, hogy a gazdaság élénkítése, a terrorizmus elleni küzdelem és a bevándorlás kezelése ügyében Trumpban bíznak inkább, míg a megkérdezettek szerint Hillary Clinton az egszségügyben, a külpolitikában és a kisebségi kérdések kezelésében alkalmasabb politikus.

Közben a Politico című lap arról adott hírt, hogy Donald Trumpot újabb ellentmondásos személyiség dicsérte. Louis Farrakhan, a rasszista, antiszemita kirohanásairól ismert 82 esztendős amerikai muszlim vezető egy detroiti rendezvényen szólt a republikánus elnökjelölt-aspiránsról.

Farrakhan hangsúlyozta, hogy Trump a kampányban visszautasította zsidó csoportok támogatását. "Ő az egyetlen, aki azt mondta a zsidó közösségnek, hogy nem kell a pénzetek. Bármikor kimondhatja azt valaki azoknak, akik uralják az amerikai politikát, hogy nem kell a pénzetek, vagyis nem tarthattok ellenőrzésetek alatt" - fogalmazott Farrakhan.

A milliárdos üzletembert dícsérve ugyanakkor Farrakhan leszögezte: "Nem Trump mellett vagyok, csupán tetszik, amit látok". A Farrakhan-kijelentéséről hírt adott Politico ezzel kapcsoaltban felidézte Donald Trump egyik decemberi rendezvényét, amelyen a republikánus elnökjelölt-aspiráns vezető republikánus zsidó személyiségek előtt, azt mondta: "Önök nem fognak engem támogatni, pedig én lennék a legjobb Izrael számára".