Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év utolsó előtti hónapjában 190 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma - adta hírül az MTI.

Piaci elemzők azonban ennél valamivel kisebb értéket, 185 ezres növekedést vártak novemberre az októberben mért 235 ezres bővülés után.

Idén havi átlagban 208 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a legnagyobb mértékben, 268 ezerrel januárban, a legkevésbé szeptemberben, 96 ezerrel.

Novemberben a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 50 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 99 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 41 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.

A növekedés több mint négyötöde jutott a szolgáltatóipari szektorra (155 ezer), az árutermelésben pedig csak 36 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma. A feldolgozóiparban 40 ezerrel nőtt, az építőiparban 4 ezerrel csökkent, a nyersanyagipar-bányászatban pedig stagnált a létszám.

Az adatokat kommentálva Ahu Yildirmaz, az ADP Research Institute alelnöke rámutatott: ahogy a munkaerőpiac egyre feszítettebb, és a bérek emelkednek, a munkaadóknak mind nehezebb lesz jól képzett munkavállalókat találni. Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető elemzője arra figyelmeztetett, egyre nagyobb a veszélye annak, hogy jövőre túlfűtötté válik a munkaerőpiac.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó novemberi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 198 ezres növekedést várnak az októberi 261 ezres emelkedés után - írta az MTI.

A kép forrása: pexels.com.