Kerry, aki a megállapodás múlt heti megkötése után először jelent meg a honatyák előtt, azt hangoztatta, hogy irreális alternatívát erőltet az, aki ellenzi a Bécsben megkötött egyezséget. Az alku az iráni atomprogram korlátozásának fejében enyhítené az iszlám köztársaság elleni szankciókat. "A valóság az, hogy Iránnak már nagy tapasztalatra tett szert a nukleáris üzemanyag-ciklus technológiának területén. Ezt a tudást nem bombázhatjuk le. De szankciók által sem vehetjük el tőlük ezt a tudást" - hangoztatta az amerikai diplomácia vezetője, azokat a politikusokat bírálva, akik szerint teljes megadásra kellett volna kényszeríteni Teheránt.

A miniszter szerint ha a kongresszus leszavazza az alkut, akkor annak eredményeképpen az Egyesült Államok hátat fordít majd minden, a tárgyalásokon Iránnal szemben kivívott korlátozásnak.

Bob Cocker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke úgy vélekedett, hogy az irániak túljártak Kerry eszén. Kétségeit fejezte ki a kormány azon érvelésével kapcsolatban, miszerint az Iránnal való megállapodás híján több lenne a háborús konfliktus a Közel-Keleten. Szavai szerint az igazi alternatíva egy jobb megállapodás lett volna.

Ben Cardin szenátor, a bizottság rangidős demokrata tagja elmondta: nem tudja, hogy támogatni fogja-e a megállapodást, ám egyúttal méltatta az amerikai tárgyalóküldöttség által a "nukleáris fronton" elért haladást.

Egy Barack Obama elnök által májusban aláírt törvény értelmében az amerikai kongresszusnak, amely Kerry meghallatásával megkezdte az iráni atomalku mérlegelését, a megállapodás napjától számítva 60 nap áll a rendelkezésére, hogy eldöntse, támogatja vagy elveti-e azt. Az amerikai törvényhozásnak, amelynek mindkét házában a republikánusok vannak többségben, szeptember 17-ig kell döntenie.

A republikánusok több meghatározó politikusa szerint a megállapodás megerősíti Irán pozíciót, ugyanakkor fenyegetést jelent az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti szövetségese, Izrael számára. Ha a kongresszus mindkét háza elítéli az atomalkut és ha a törvényhozásnak kétharmaddal a várható elnöki vétót is sikerülne felülbírálni, akkor Obamának nem lenne felhatalmazása a legtöbb Teherán elleni szankció feloldására, ami az egyezmény összeomlását jelentené.