Tusk a tekintélyes brit gazdasági és politikai napilap hasábjain megállapítja: a túlzott függés az orosz gáztól legyengíti Európát, amire szerinte az a megoldás, ha a monopolhelyzetben lévő Oroszországgal szemben egy egységes európai testület tárgyal és dönt a gázvásárlásról, és létrejön az energiaunió. "Ha ez megvan, Európának neki kell látnia annak az időigényesebb feladatnak, hogy megtörje az orosz gázmonopóliumot és helyreállítsa a szabad versenyt" - írja Tusk.

A lengyel kormányfő szerint az energiauniónak hat vezérelv mentén kellene létrejönnie. Először is Európának ki kellene fejlesztenie egy olyan mechanizmust, amely révén közösen, egységesen tárgyalhat az energiaszerződésekről Moszkvával. Másrészt meg kell erősíteni az EU tagállamai közötti szolidaritást arra az esetre, ha leállnának az orosz gázszállítások. Harmadik követelményként Tusk szerint az EU-nak támogatnia kell a megfelelő energiainfrastruktúra kiépítését, uniós támogatással kell gáztározókat, összeköttetéseket építeni. Negyedik alapelvként a lengyel kormányfő szerint maximális mértékben ki kell használni Európa fosszilis energiaforrásait, a szenet és a palagázt is.

"Küzdenünk kell egy tisztább bolygóért, de biztos energiaellátásra és munkahelyekre van szükség, hogy ezt finanszírozzuk" - írja Donald Tusk.

Ötödik elvként a lengyel kormányfő arról ír, hogy az EU-nak kapcsolatba kell lépnie Európán kívüli partnereivel, akiktől energiát vásárolhat. Ezek közül az Egyesült Államokat és Ausztráliát nevesíti a lengyel miniszterelnök. Tusk szerint emellett meg kell erősíteni azt az energiaközösséget, amely 2005-ben jött létre az EU és 8 keleti szomszédja között. Nem csak az EU, hanem egész Európa energiabiztonságát javítani kell - szögezi le Tusk.