Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legkésőbb idén év végéig befejeződik az amerikai jegybank új kötvényvásárlási programja - derül ki abból a jegyzőkönyvből, amit csütörtökön tett közzé a Fed. A jegybank decemberi ülésén történtekről árulkodó dokumentum szerint a Fed több tisztségviselője is úgy vélte, a jegybank képes lesz arra, hogy még jóval december előtt lelassítsa vagy befejezze a tavaly megkezdett kötvényvásárlásokat. Néhány tag szerint azonban nagyjából az év végéig még szükség lehet a Fed tavaly ősszel elindított havi 40 milliárd dolláros jelzálogfedezetű kötvényvásárlási programjára, illetve arra a programra, amely december óta ezt kiegészíti (a Fed ennek keretében havi 45 milliárd dolláros rövid lejáratú állampapírt vásárol). Csaknem a tagok mindegyike egyetértett abban, hogy működik a program, de bizonytalanság áll fenn azzal kapcsolatban, meddig tarthatnak az áldásos hatásai. A Fed mérlegfőösszegének növekedésével nőhetnek a potenciális költségek is - fogalmazták meg aggodalmukat, utalva arra, hogy az új programok az év egészében közel 1000 milliárd dollárral növelnék a jegybank mérlegfőösszegét.

Biztosak lehetünk abban, hogy nincs szó gigantikus változásról - véli a MarketWatch publicistája. A cikkíró szerint egyszerűen nem lenne értelme annak, hogy a több mint négy éve zéró közeli szintről elkezdje növelni irányadó kamatát a Fed. Ez jelentene igazán nagy váltást az intézmény monetáris politikájában.

Az amerikai jegybank csak a múlt hónapban indította el azt a havi 45 milliárd dolláros állampapír-vásárlási programját, amely kiegészíti szeptemberben indított havi 40 milliárd dolláros jelzálogfedezetű kötvényvásárlási programját, és amelynek a 2013-as befejezésére utaló vélemények jelentek meg a Fed decemberi ülésének jegyzőkönyvében.

Ami elég, az elég - véli a jegybank a kommentár szerint. Kiderült: egyes tanácstagok azt mondják, év végén, mások szerint még jóval év vége előtt befejezhetné a Fed új kötvényvásárlási programját.

Több lehetőség is szóba jöhet. Az egyik az, hogy a Fed olyan mértékű fellendülést vár a gazdaságban, hogy nincs szükség az újabb kötvényvásárlásokra. A másik, ennél talán valószínűbb lehetőség, hogy a Fed egyszerűen nem látja, hogy a kötvényvásárlásoknak nagy haszna lenne a gazdaság számára. A jelzálogfedezetű értékpapírok vásárlásával kapcsolatban például a jegyzőkönyv úgy fogalmaz, a program hatékony volt, de hatásai bizonytalanok, a Fed mérlegfőösszege növekedésének kockázatai viszont emelkedik.

Mindenesetre úgy tűnik, a Fed beismerte, hogy kezd elfogyni nála a puskapor. Ezzel a beismeréssel pedig tüzet nyitott a piacokra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!