Nem tudni, hogy olcsó kis trükkről van-e szó vagy van valóságalapja annak a hírnek, amellyel a brit bulvársajtó belekeverte a királynőt a brit függetlenségi népszavazás politikai kampányába - derül ki a CNBC cikkéből. A The Sun szerdai száma arról számolt be, hogy "nagyon megbízható" forrásból olyan sztori jutott a birtokába, amelyből kiderül, hogy a brit uralkodó a Brexit pártján áll.

Az informátor beszámol egy beszélgetésről második Erzsébet és Nick Clegg, a Liberális Demokrata párt volt vezetője között. A társalgásra egy ebéd adott alkalmat a Windsori kastélyban, amelyen a közismerten Európa-barát Clegg vendégeskedett. A királynő egy ponton állítólag azt mondta, hogy úgy látja, az Európai Unió rossz irányba halad.

Nonszensz

A forrás szerint aki hallotta a beszélgetést, annak nem maradhatott kétsége afelől, mit gondol az uralkodó az európai integrációról. Nem kétséges, hogy az EU valami olyasmi, amelyhez szenvedélyesen viszonyul - fejtegette az illető.

A Buchingham-palota reagálásában leszögezte, hogy nem kommentálnak "hamis kijelentéseket". Clegg szerint a történet nonszensz. A királynő sajtóosztálya elismételte, hogy az uralkodó semleges állásponton van a referendum kérdésével - maradni EU-ban vagy távozni EU-ból - kapcsolatban.

Akár igaz azonban a "tuti" forrásból származó információ, akár nem, erős hátszeled ad a távozást szorgalmazók kampányának. A Brexit hívei számos befolyásos politikust megnyertek maguknak, amivel megosztották a brit konzervatív pártot. Dávid Cameron miniszterelnök brit különállást erősító uniós reformokra hivatkozva Nagy-Britannia EU-tagságának fenntartása mellett kampányol.

Sokba' lesz

Mark Carney, a Bank of England elnöke parlamenti meghallgatásán szintén leszögezte ugyan, hogy nem kíván állást foglalni a függetlenség kérdésében, ám a bank elemzéseire hivatkozva nem hagyott kétséget a felől, mire vezetne a Brexit. A BoE ugyan nem vizsgálta a kilépés hosszú távú hatásait, ám a rövid távú következményekkel kapcsolatban nincsenek kétségei - derül ki a Reuters tudósításából.

A gazdaság megroggyanna, akárcsak a nemzeti valuta, és valószínűleg a külföldi tőkebeáramlás is alábbhagyna. Emellett néhány nagy pénzügyi szolgáltató cég elhagyná a londoni Cityt, mert Nagy-Britannia a továbbiakban nem nyújtaná azt a szabad hozzáférést az európai közös piachoz, mint most. Ezt hosszabb távon persze vissza lehet állítani, de az új hozzáféréssel kapcsolatos tárgyalások nagyon hosszú időre elnyúlhatnak.

Carney leszögezte a parlamenti képviselőknek, hogy számos intézmény tartaléktervet készít arra az eshetőségre, ha referendum a Brexithez vezetne.

Csak spekulálnak?

Jacob Rees-Mogg konzervatív képviselő úgy véli, hogy a hallottak nem férnek össze a patinás brit jegybank imázsával. A BoE nem teheti meg, hogy "spekulatív" megjegyzéseket tegyen az EU-tagság hasznaival kapcsolatban, ezért Carney szavai ártanak a bank hírnevének.

A bankelnök mentségére szóljon, hogy a 2014-es skót függetlenségi népszavazás előtt sem tartotta meg magának a véleményét - akkor Nagy-Britannia szétesése volt a tét. Arra biztatta a skót szavazókat, hogy jól gondolják át a kiválás gazdasági következményeit, mielőtt döntenek.

Emellett szerdai meghallgatásán megjegyezte, hogy az EU-ban maradásnak is vannak kockázatai. Ezek elsősorban a közös európai valutát használó 19 ország integrációjának szorosabbra fonásából fakadnak, amiből Nagy-Britannia kimaradna. Ugyanakkor nagyra értékelte azokat az intézkedéseket, amelyekkel Cameron nyomására megerősítették az eurózónán kívüli EU-tagállamok pozícióját.