Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gustavo Bojalil mexikói vállalkozó felvette a kesztyűt, amelyet az USA elnöke, Donald Trump dobott országa elé. A textilgyárral rendelkező menedzser természetesen aggódik amiatt, hogy Trump - beváltva választási ígéretét -, büntetővámot vethet ki az USA-ba exportált mexikói árukra és kilépteti országát az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezetből (NAFTA).

Ez ugyanis a ruhaneműk esetén, amelyeket Bojalil cége is gyárt, 20 százalékos vámot jelentene, ami nagyjából 30 ember bérének megfelelő összeggel növelné a 180 főt foglalkoztató gyár költségeit - derül ki a CNN Money cikkéből.

Bojalil elmondása szerint spanyol és kolumbiai vevőkkel tárgyal és puhatolózik az argentin, a brazil, a bolíviai és a chilei piacon is. Máris keressük az alternatívákat - fogalmazott a CNN riporterének. Ugyanakkor nem hiszi, hogy Trump beváltja a fenyegetéseit Mexikóval szemben.

Ja kérem, lehet így is

A vállalkozó számos társa hasonló lépéseket tett, hogy csökkentse függését a NAFTA piacától. Jelenleg az ország exportjának 80 százaléka az északi határon át hagyja el Mexikót. Ezt a függést tükrözi az a mondás, miszerint amikor az USA tüsszent, Mexikó fázik meg. Az ország cégei immáron keresik az oltást a betegség ellen.

És nem csupán a vállalkozók mozdulnak. Enrique Pena Nieto elnök nemrégiben bejelentette, hogy kereskedelmi megállapodásokat kívánnak kötni a latin-amerikai, ázsiai és európai országokkal. Mexikó közeledni fog Argentínához és Brazíliához, hogy elmélyítse az ezekkel az országokkal kialakított kereskedelmi kapcsolatait - fogalmazott.

Tovább, tovább

És nem állt meg itt. Kijelentette, hogy Chilével, Peruval és Kolumbiával is meg akarnak állapodni. Az ázsiai országokkal kötendő egyezségeket megkönnyítheti, hogy Trump egyik első intézkedéseként felmondta az elődje, Barack Obama által tető alá hozott ázsiai partnerségi megállapodást. Ezzel felszabadította vállalásaik alól az abban érintett többi országot is.

A külföldi tőke pozitívan reagál a mexikói nyitási lépésekre. A kínai JAC Motors és a helyi Giant Motors február elején jelentette be, hogy 212 millió dollárt (63 milliárd forint, a Kőröshegyi völgyhíd ára) fektetnek be egy Hidalgo városában működő, hobbi-terepjárókat gyártó üzembe. A szintén kínai Huawei ugyancsak bővíti tevékenységét a közép-amerikai országban.

Jönnek az ellenfelek

Szakértők szerint Trump Mexikóval szembeni szívózása leginkább Kínának és más olyan országoknak kedvez, amelyek szívesen kiharapnának egy-egy részt az USA mexikói üzletéből. Ha a NAFTA szétesne, akkor elsősorban Kína nyomulna be az észak-amerikai szomszédok helyére - véli Margaret Myers, a washingtoni Inter-American Dialogue kutatóintézet igazgatója. A kínai-mexikói kapcsolatok minden korábbinál erősebbek.

Európa is kopogtat. A Volkswagen legnagyobb Európán kívüli üzeme Pueblában van. Az Audi szeptemberben nyitott új gyárat ugyanitt, a BMW nemrégiben jelentette be, hogy üzemet épít Mexikóban. Ildedonso Guajardo, az ország gazdasági minisztere közölte, hogy megállapodtak az EU és Mexikó meglévő kereskedelmi megállapodásának felülvizsgálatáról.

Szakértők szerint nincs könnyű helyzetben a közép-amerikai ország, ha legfőbb ágazata, az autók és autóalkatrészek piacán versenyezni akar argentin, brazil és európai ellenfeleivel. Ugyanakkor a textilgyáros Bajalil úgy látja, hogy Trump Mexikóval szembeni fellépése felkeltette a világ üzletembereinek érdeklődését országa iránt.