Donald Trump az Egyesült Államok elnöke történelmi jelentőségű változtatásokat akar végrehajtani országa költségvetésében: szinte minden szövetségi hivatal és program pénzéhez hozzányúlna, drámaian átszabva a kormány prioritásait - értékeli az új washingtoni adminisztráció első költségvetési tervezetét a Bloomberg.

A nagy átalakítás nyertese a védelmi tárca és a belbiztonsági hivatal lenne, ha a kongresszus elfogadná a javaslatot. Az előbbi kiadásait tíz százalékkal, az utóbbiéit több mint hét százalékkal növelnék. Emellett emelnék a veteránok juttatásait és a közlekedésre fordított összegeket is.

Agyő, jóléti társadalom!

Idén ősztől a jövő év őszéig tartó költségvetési évre szóló tervezet egyszerűen megszüntetné vagy jelentősen megvágná az úgynevezett nagy társadalom koncepcióhoz tartozó jóléti kiadásokat, amivel eleget tenne a Republikánus Párt régi vágyainak. A Trump-adminisztráció tervei erősen hajaznak a mélyen konzervatív Heritage Foundation múlt évi javaslataira.

A nagy vesztesek közé tartozna a külügyi tárca, 28 százalékos kiadáscsökkentéssel. Főként a nemzetközi segélyekhez és fejlesztési programokhoz adott amerikai hozzájárulást vennék vissza, de csökkenne a Világbanknak és az IMF-nek juttatott amerikai pénzügyi támogatás is.

A környezetvédelmi tárca büdzséjét 30 százalékkal faragná le a Trump-adminisztráció és hasonló bánásmódban részesülnének az agrártámogatások, a zöldenergia terjedését segítő projektek és tudomány állami finanszírozása.

Csillogó indoklás

A kiadáscsökkentések célja a kormány szerepének visszafogása a gazdaságban, illetve a hatékonyság javítása, a pazarlások megszüntetése - indokolta a durva lépéseket Mick Mulvaney, a költségvetés tervezéséért felelős kormánytisztviselő. Amit az elnök a kampányában ígért, az benne van a költségvetés tervezetében - a dokumentum címe megegyezik Trump kampányszlogenjével, az America Firsttel.

Bár az ingatlanmágnás az amerikai költségvetés megugrott hiányát is kifogásolta kampányában, első költségvetésében még nem lát hozzá a deficit csökkentésének. A szabadon elkölthető tételek mindössze egy százalékkal zsugorodnak az előző büdzséhez képest. Ezért a hiány nem változik érezhetően. A kongresszus költségvetési hivatala a 2018-as költségvetési évre 487 milliárd dolláros mínuszt jósol.

A nagy fal

A büdzsé érdekes része, hogy mindössze 2,6 milliárd dollárt szán a mexikói határon építendő nagy fal építésére. Ez volt Trump legfontosabb választási ígérete. Csak egy pilot programot indítanának azzal a céllal, hogy tesztépítésekkel megvizsgálják, milyen lehetőségek adódnak a határakadály létrehozására.

Trump azzal kampányolt, hogy a kiadásokat Mexikó fogja fizetni, de kormányának egyetlen tagja sem árulta még el, hogyan vennék rá a szomszéd ország kormányát a költségek vállalására. Mulvaney elismerte, hogy első körben az amerikai adófizetőktől kérnek pénzt a gigantikus projektre.

További "színes" eleme a költségvetési tervezetnek, hogy privatizálnák a légi irányítást. Több éven át húzódó folyamatban egy a kormánytól független szervezetre bíznák a 14,5 ezer légi irányító foglalkoztatását. Ennek az intézkedésnek a hátterében az lehet, hogy légiközlekedési szakemberek panaszkodtak az elnöknek az irányítási rendszerek elöregedésére. Ezt oldaná meg a privatizációval.

Hegymenet lesz

Hiába van republikánus többség az amerikai kongresszus mindkét házában, a szintén republikánus színekben pályára lépő Trump költségvetésének elfogadása hegymenetnek ígérkezik. A képviselőknek választókerületeik vannak, amelyek lakói nem biztos, hogy örülnek a nagy társadalom visszaszorításának.

Így az a nagy kérdés, hogy a kormány költségvetési javaslatából, mit mazsoláz ki a törvényhozás. A védelmi kiadások növelése nagy tapsra számíthat még azok körében is, akik bírálják az elnök kiadáscsökkentéseit.

Ez azt jelzi előre, hogy a republikánus többség akkor is megszavazhatja ezt a bővítést, ha a kiadások csökkentéséhez nem lesz meg a többség. Nem nehéz kimatekozni, hogy ez a költségvetési hiány növekedéséhez vezethet.