Az Ethnos görög lap információi szerint egy átlagosan 3,75 százalékos kamatfizetésről szóló ajánlattal ülnek ma ismét tárgyalóasztalhoz a görög kormánnyal a befektetőket képviselő Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) vezetői Athénban. Az új ajánlat oka lehet, hogy Görögország mellett az európai pénzügyminiszterek is elutasították a hét elején a hitelezők 4 százalékos kamatigényét. Görögország 3,5 százalék alatti kamatot ajánlott, így a megegyezés még mindig nem biztos.

Korábbi közlésüknek megfelelően a befektetők hajlandók leírni görög állampapír-követelésük névértékének 50 százalékát, a kötvénycsere során kibocsátandó új kötvények kamatáról azonban mindezidáig nem sikerült megegyezniük a görögökkel. Márpedig ettől is függ, valójában mekkora veszteség éri a befektetőket, amely jelen állás szerint követelésük nettó jelenértékének több mint 70 százaléka is lehet.

Amennyiben sikerül megegyeznie a két félnek, Görögország megkaphatja az újabb, 130 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag első részletét. Christine Lagarde, a mentőcsomag nyújtásában részt vevő Nemzetközi Valutaalap első embere szerdán úgy nyilatkozott, ha nem sikerül elégséges módon újratárgyalni a görög megállapodás feltételeit, az állami hitelezőknek is részt kell venniük ebben. A második görög mentőcsomag nélkül a görög állam nem lenne képes eleget tenni márciusi 14,5 milliárd eurós refinanszírozási szükségletének.