Veszedelmes dolgok körvonalazódnak a háttérben, miközben a megfigyelők azt mérlegelik, hogy az új görög kormány milyen messze megy, mehet el az országnak nyújtott EU-IMF segélyprogram felülvizsgálatában - írja a BBC az új görög külpolitikát, illetve külgazdasági politikát elemző cikkében. A radikális baloldali Sziriza és a nacionalista jobboldali Független Görögök alkotta koalíció végletes forgatókönyvek megvalósulásának lehetőségét is felveti.

Mit jelentsen például a kíváncsi barátoknak és szimpatizánsoknak az enyhén szólva színes csoportja, amely üdvözölte a Sziriza választási győzelmét. A szélső jobbtól a szélső balig és közte számos mérsékelt politikusig és érdeklőig sok mindenki feltűnt a színen - még Dr. House is. Ez nem vicc, még Hugh Laurie, a világsikerű tévésorozat főszereplője is twitterüzenetet küldött Alekszisz Ciprasz (képünkön jobbra), a Sziriza vezére címére azzal a megjegyzéssel, hogy jó nagy zsákba macskát kapott a görög kormányfői poszt megszerzésével. Remélhetően több a jó dolog a pakkban, mint a rossz - tette hozzá.

Moszkva pártján

Az athéni diplomáciai képviseletek sorában elsőként Oroszország athéni nagykövete üdvözölte Cipraszt kormányfővé választása után. Nem véletlenül. Oroszország jelentős kereskedelmi partnere Görögországnak, ezért a vele szemben bevezetett uniós szankciók komoly károkat okoznak mindkét félnek. Emiatt azonban más európai országok is panaszkodhatnak. Az új athéni vezetés ennél tovább megy.

Nem értünk egyet az Oroszország elleni szankciók szellemével - jelentette ki Nikosz Kuntisz, az új kormány európai ügyekért felelős minisztere szerdán. Ezzel csak hangot adott a Sziriza ismert véleményének. A radikális baloldali párt sokkal megértőbb Moszkva álláspontja iránt az ukrán konfliktusban, mint legtöbb európai partnere. A Sziriza európai parlamenti képviselői következetesen leszavazzák az Oroszországot bíráló határozatokat és ellenezték az EU és Ukrajna társulási megállapodásának megkötését is.

Nem írunk alá bármit

Nikosz Kotsziasz, az új külügyminiszter az uniós tagállamok külügyi vezetőinek csütörtöki találkozója előtt - amelynek egyik napirendi pontja az újabb szankciók kérdése - világossá tette, hogy Athén nem hajlandó bármit támogatni ez ügyben. Azzal vádolta a többi EU-országot, hogy kész helyzet elé akarják állítani Görögországot, pedig jó régen világossá tették, hogy ezt nem fogadják el.

Az új görög hozzáállás nem csupán lehetetlenné teheti az unió egységes fellépését az ukrán válság kezelésében, hanem új barátokat is szerezhet az athéni kormánynak néhány európai fővárosban. Megerősítheti az EU-tagállamoknak azt a kis csoportját, amelynek fenntartásai vannak az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban. (A szakértők idesorolják az Orbán Viktor vezette magyar kormányt is - a szerk.)

A NATO sem tetszik

A NATO-val kapcsolatban a Sziriza úgy fogalmaz, hogy "többoldalú, békeszerető külpolitikára törekszik, nem óhajtja, hogy Görögország részese legyen háborúknak vagy katonai terveknek". Szeretnék elérni "Európa újraegyesítését azoknak a mesterséges megosztottságoknak a megszüntetésével, amelyeket a hidegháború és katonai szövetségek, köztük a NATO" állítottak fel. A párt egyik képviselője tavaly azt követelte, hogy Görögország hagyja el a NATO-t, ám a pártvezetés gyorsan jelezte, hogy ez megjegyzés csak az úr (elvtárs) írói munkásságának része volt.

Az elmúlt években határozottan fejlődtek a görög-izraeli katonai és gazdasági kapcsolatok. Ez egyfajta tükörképe volt a romló török-izraeli viszonynak, másrészt jelezte, hogy mindkét ország vezetését aggasztja a térségben kialakuló káosz. Nem mellesleg magában hordozza azt a lehetőséget, hogy Görögország és Izrael együttműködjön az utóbbi ország frissen felfedezett offshore gázmezőinek kiaknázásában, az energiahordozó európai értékesítésében.

Sakkfigurák

A Sziriza támogatja a palesztinokat, de ebből nem következik a bimbózó görög-izraeli kapcsolatok megszakítása. Kotsziasz külügyminiszteri kinevezése - az nem egy radikális politikus megbízása - ebből a nézőpontból nézve pragmatikus lépés. A görög biztonsági szolgálatokat továbbra is inkább a Törökország felől leselkedő veszély idegesíti, így vélhetően az alakulófélben lévő görög-izraeli védelmi együttműködés töretlen marad.

Más kérdés, hogy a koalíciós partner első embere, Panosz Kammenosz (képünkön balra) megbízása a hadügyi tárca vezetésével, homokot önthet fogaskerekek közé. A Független Görögök vezetője időnként nem tesz lakatot a szájára. Kapott például néhány kemény kritikát a civilizált világ részéről, amikor tavaly azzal vádolta a görög zsidókat, hogy nem fizetik be az adóikat.

Ideológiai katyvasz

A nacionalista politikus részvétele a kormányban újra felhívja a figyelmet arra, milyen ellentmondó az új athéni kormány bel- és külföldi támogatói háttere. Különösen színesnek mondható a nacionalista jobboldali spektrum. Olyanok is megjelennek ebben, mint Alekszander Dugin radikális orosz jobboldali ideológus vagy a francia Nemzeti Front vezére, Marine Le Pen.

Összességében a Sziriza antikapitalizmusa, Vlagyimir Putyin orosz államfő iránti szimpátiája és NATO-ellenessége az, ami baloldali irányultsága ellenére összehozta a nacionalista Független Görögökkel. A külső megfigyelő azonban képtelen megállapítani, mi jöhet ki ebből a külpolitikai katyvaszból. A Sziriza nagyon gyorsan vált radikális ellenzéki politikai erőből kormányzó párttá, miközben Görögországot gazdasági katasztrófa fenyegeti(A tízéves görög kötvények hozama csütörtökön 11 százalék közelébe nőtt, több mint fél százalékpontos emelkedéssel, az ötéveseké több mint egy százalékponttal, 14,66-ra, a hároméveseké másfél százalékponttal, 18,2 százalék fölé ment fel. A szakértők szerint a 6 százalék feletti hozamon egyetlen állam sem képes törleszteni adósságait- a szerk.)

Az utóbbi miatt az új kormány első hónapjait az EU-val folytatott tárgyalások fogják lekötni, miden más háttérbe szorul emögött. Az új athéni vezetésnek számolnia kell azzal, hogy ha 180 fokos fordulattal módosít az ország külpolitikáján, azzal olyan államokat idegeníthet el magától, amelyeket a gazdasági túléléshez a maga oldalára kellene állítania. Nem lenne meglepő ennek tükrében, ha sokkal kisebbek lennének a változások annál, amitől sok külföldi megfigyelő tart.