Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A moszkvai görög konzulátus képtelen feldolgozni a májusi görögországi utazásra vonatkozó vízumkérelmeket - jelentette a Moscow Times hírportál. Úgy tűnik, az oroszok a májusi előszezont nézték ki maguknak előrehozott nyaralásra.

Az Orosz Utazási Irodák Egyesültének adatai szerint tagszervezeteik összesen tízezer útlevelet gyűjtöttek össze görögországi utakkal kapcsolatban. Ezekkel az egyesületnek is dolga van, ám naponta összesen csak 800 útlevéllel tudnak foglalkozni.

Az alkalmazottaknak egyszerűen nincs idejük több utazási okmány áttekintésére. Ennek tükrében arra is következtethetünk, mennyi ideig tarthat a tízezer vízum kiadása - fejtegette Irina Tyurina az turisztikai szervezet szóvivője.

Hiányzó létszám

Az orosz fővárosban két görög vízumkiadó iroda működik, amelyek naponta nagyjából 400 ügyfelet fogadnak. A múlt pénteken azonban 2600-an próbálták elintézni ügyüket. A Nyikickij bulváron lévő helyiség előtt olyan hosszú sor alakult ki, hogy öt órát kellett várakoznia annak, aki be akart jutni a hivatalba.

A konzulátus egyelőre még nem vette fel azokat a kiegészítő munkatársakat, akikkel a görög külügyminisztérium a főszezonban ki szokta egészíteni az ügyintézői létszámot - fejtegette Tyurina. Eközben már csak néhány munkanap maradt hátra május első napjáig.

Korlátozott lehetőségek

Görögország azért lett hirtelen ennyire népszerű az oroszok körében, mert két hagyományos déli úti céljuk kiesik a lehetőségek közül. Egyiptomot a Sínai-félsziget felett tavaly katasztrófát szenvedett orosz utasszállító gép ügye miatt kell kerülniük, Törökországba pedig a lelőtt katonai repülőgép nyomán kiéleződött orosz-török kapcsolatok miatt nem tudnak eljutni. A Kreml korlátozta az utóbbi országba irányuló társasutazások szervezését.

Görögország viszont minden bizonnyal örül a megnövekedett érdeklődésnek, ugyanis az ország idegenforgalmi ipara megszenvedi a bevándorlási válságot. Több mint 50 ezer menekült rekedt az országban, jelentés részük népszerű üdülőszigeteken él. A helyi turisztikai szövetség abban bízik, hogy rekordévet zárhat az ország idegenforgalmi ipara.