Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ugyan egy korábbi, a legnagyobb frakciók közötti megállapodás alapján a szociáldemokrata Martin Schulz mandátumának lejártával a néppártot illetné az Európai Parlament elnöki tisztsége, összesen 8 jelöltet állítottak a frakciók, így akár 4 fordulós is lehet a holnapi elnökválasztás, mert az EP házszabálya 3 kört is biztosít a jelölteknek az abszolút többség megszerzéséhez a titkos szavazáson - mondta az InfoRádiónak Törő Csaba, a Károli Gáspár Református Egyetem docense.

Valószínűleg egy végső, egy kétfős megmérettetésre szorítkozó negyedik fordulóra lesz szükség, és az ott a többségi szavazatot szerzett jelölt lesz majd a parlament következő elnöke.

Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője szerint a néppárti elnökjelölt, Antonio Tajani a legesélyesebb a posztra. "Nyílt a küzdelem, de az tény és való, hogy a legnépesebb frakcióból érkező Tajaninak lépéselőnye van a többiekkel szemben.

Esetleg egy nevető harmadik is feltűnhet a színen, a személyéről is lehet nagyjából tudni, hiszen ő talán Guy Verhofstadt lesz, a liberálisok parlamenti frakcióvezetője, tehát nagy taktikázás lesz nyilvánvalóan."

Gyévai Zoltán hozzátette: az EP két legnagyobb frakciója a mostaninál némileg gyengébb, politikailag kevésbé aktív elnököt szeretne.