Hosszú ideje nem kereste fel hivatalos magyar delegáció Fehéroroszországot, ezért külön figyelmet kell fordítani arra, hogy helyreálljanak a teljes értékű parlamenti kapcsolatok a két ország között - jelentette ki Vitalij Busko, a belorusz parlament külügyi bizottságának elnöke a helyi BalTA hírügynökség jelentése szerint.

Busko a magyar kollégája, Német Zsolt vezette küldöttség minszki látogatása alkalmából nyilatkozott. Elsősorban a nemzetközi szervezetekben, például az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet keretein belül találkoznak a felek, ám a fehérorosz politikus azt szeretné, ha helyreállnának a közvetlen kapcsolatok.

Szerintük lehetne

Ennek segítségével összhangba hozhatnák a két ország jogrendszerét, bővíthetnék azt a szabályozási környezetet, amely utat nyithat a gazdasági kapcsolatok elmélyítése előtt. A két ország törvényhozása a jelenleginél jobb feltételeket teremthet a fehérorosz és a magyar üzletembereknek, feldolgozóipari cégeknek és mezőgazdasági termelőknek az üzleteléshez.

Belorusz és Magyarország 2015-ben 200 millió dollár értékű külkereskedelmi forgalmat bonyolított le egymással, amely Busko szerint bővíthető. Úgy véli, elsősorban egyes fehérorosz mezőgazdasági termékek találkozhatnak kiemelkedő magyar érdeklődéssel.

Szerintünk is

Németh Zsolt egyetértett kollégájával. Megemlítette, hogy egyes nagy magyarországi vállalatok érdeklődnek a fehéroroszországi együttműködési lehetőségek iránt. Emellett Magyarország az elmúlt időszakban 40 belorusz diáknak ajánlott egyetemi ösztöndíjat.

A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy jelenleg hetente három légi járat közlekedik Budapest és Minszk között, amit szerinte lehetne bővíteni. Németh emellett reméli, hogy javulni fognak az EU és Fehéroroszország kapcsolatai.