A hidegháború idejére emlékeztető történet kezdődött nemrégiben: az orosz hadsereg fellőtt egy titokzatos űrszerkezetet, amelynek mozgását idegesen figyelik a nyugati űrkutatási és katonai szervezetek - írja a Financial Times. A nagy kérdés az, hogy felújította-e Moszkva huszonöt éve jegelt űrhadviselési programját vagy sem?

Az amatőr és profi megfigyelők hetek óta követik az Object 2014-28E névre keresztelt űrjármű szokatlan manővereit. A szerkezet megközelített más orosz műholdakat, majd a hét végén randevúzott a pályára állításához használt hordozórakéta egyik darabjával, amelyet korábban űrszemétnek minősítettek az oroszok. Arra a kérdésre, hogy mi dolga a cikázó szatellitnek a hulladékkal, több válasz is adható.

Munkagép vagy hóhér

Lehet, hogy egy kozmikus takarítógépről van szó, amely igyekszik kipucolni az űrszemét egy részét a Föld közeléből. Az is lehet, hogy egy robotmesterrel van dolgunk, amelynek az a feladata, hogy megjavítson meghibásodott műholdakat. Vagy lehet, hogy egy szimpla űrtanker, amely üzemanyagot szállít társainak. Végül lehet lehet, hogy célja más űreszközök becserkészése, és levadászása. A nyugati megfigyelők csak találgatnak, mert az oroszok semmit sem mondtak a 2014-28E feladatairól. Még a fellövését sem jelentették be. Csak az látni, hogy meglehetősen precízen cikázik az égen.

Oroszország a vasfüggöny leomlása után hivatalosan leállította Isztrebitel Szputnyikov, azaz műholdmészáros névre keresztelt űrfegyverprogramját. Az ezzel kapcsolatban felhalmozott tudás azonban természetesen nem veszett el. Moszkva azt is világossá tette, hogy ha újrakezdik a kutatásokat, ha gyengülne az orosz-amerikai párbeszéd a leszerelési tárgyalásokon. Oleg Osztyapenko az orosz katonai űrprogram feje 2010-ben arról beszélt, hogy újraindították a "kutató" és "csapásmérő" műholdak fejlesztését. Osztyapenko azóta előlépett az orosz űrhivatal vezetőjévé.

Miért ne harcolnának?

Furcsa lenne, ha éppen a világűr maradna érintetlen a nagyhatalmak katonai játszmáiban - fejtegeti Patricia Lewis, a Chatham House kutatóközpont kutatási igazgatója, űrbiztonsági szakértő. Kibertámadások már ma is indulnak - utalt arra, hogy a múlt héten a pekingi kormány szakértői bejutottak egy amerikai szövetségi meteorológiai műhold agyába. Kína 2007-ben, az USA 2008-ban demonstrálta, hogy képes lenne lelőni műholdakat.

A Shijian 15 kínai szatellit idén májusban különös manőverekbe kezdett, majd szabályos "vadászgépként" elfogott egy másik kínai műholdat, a Shijian 7-et. A manőverben valószínűleg egy kinyújtható kart használtak, amellyel le lehet téríteni a pályájáról egy űreszközt vagy akár szemetet anélkül, hogy mondjuk beledurrantnának, jókora törmelékfelhőt létrehozva. Kérdés, hogy az oroszok is valami hasonló képességüket akarják-e megcsillogtatni - mondja Maw White szakértő, aki szintén figyeli a 2014-28E mozgását.