Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel élelmiszerek legnagyobb felvevőpiaca továbbra is Németország, Nagy-Britannia és Csehország, de bővül a kivitel Ázsiába és Afrikába, olyan országokba, amelyekben szélesedik a középosztály - írta a Rzeczpospolita.

Az export nélkül a lengyel élelmiszer-ágazat nem tudna fejlődni, noha nagy a belső kereslet is. A kivitel slágertermékei a hús, az édesség és az utóbbi időben a cigaretta. Egy banki szakértő szerint tavaly a mezőgazdasági-élelmiszeripari szektor bevételének 27 százalékát szerezte exportból. Hogy ez a helyzet meddig tart, bizonytalan, bár a termelők az utóbbi időben olyan új piacokat fedeztek fel, amelyekre eddig nem szállítottak.

A lengyel Kereskedelmi és Befektetési Ügynökség munkatársa szerint a jövőben kulcsszerepet játszhat Ázsia és Afrika, az a két kontinens, amely ma a legnagyobb élelmiszer-importőr a világon. Becslések szerint importjuk értéke már elérte a 35 milliárd dollárt, ami a következő 10 évben megháromszorozódhat.

Afrika lakossága a század közepére eléri a 2,4 milliárdot - ez hatalmas esély az exportra a világ cégeinek, különösen az élelmiszer-termelőknek és -feldolgozóknak. A lengyelek nem akarnak lemaradni.

(A nyitókép forrása: Shutterstock.com)