Ha az olaj ára tovább csökken, akkor hamarosan elérhet egy olyan szintet, amely azt jelezné, hogy elkerülhetetlen a világszintű gazdasági recesszió - írja a MarketWatch. Ezt az állítást a ConvergEx Group 306 befektetési szakember körében elvégzett felmérésére alapozzák. A tanácsadó cég azt tudakolta körkérdésében, van-e olyan alacsony olajár, amely biztos jele a hanyatlásnak?

Az ötletünk nagyon egyszerű - fejtegeti Nicholas Colas, a ConvergEx piaci stratégája. Egy bizonyos határ alatt az alacsony olajár már nem segíti a világ gazdaságainak bővülését, hanem arra utal, hogy a világpiaci kereslet szél sebesen esik. Ekkor tehát a gazdasági ágazatok zuhanó teljesítménye mutatkozik meg az alapvető energiahordozó olcsóságában.

A válaszadók 16 százaléka szerint már 35 dollár/hordós ár is arra utal, hogy vészesen csökken a világgazdaság teljesítménye. Ennél többen, a megkérdezettek 26 százaléka tette 30 dollárra ezt a szintet. Figyelembe véve azokat is, akik ennél olcsóbb olajjal számolnak, a felmérés résztvevőinek 62 százaléka gondolja úgy, hogy 30 dollár/hordó vagy annál alacsonyabb olajár világos jele lenne a világgazdasági recessziónak.

Fránya jóslatok

A felmérésben szereplő befektetési szakértők - akik fele vagyonkezelő menedzser, fele bankoknál vagy brókercégeknél dolgozó szakember - nagyobb esélyt adnak annak, hogy tovább folytatódik az olajárak esése. Erre szavaz 68 százalékuk, míg 20 százalékuk úgy látja, hogy a csökkenés elérte a mélypontját. A hét közepén Abdalla el-Badri, az OPEC főtitkára az utóbbi vélekedéssel egyetértő nyilatkozatot adott. Pénteken délelőtt az észak-amerikai WTI szabvány ára valamivel 48 dollár/hordó alatt, a londoni Brenté 49 dollár/hordó közelében járt.

Érdekes összehasonlítani, hogyan változott a befektetési szakértők véleménye egy hónap alatt. A legfrissebb ConvergEx-felmérésben 43 százalékuk 40-60 dollár közé várja az olaj árát 2015 végére, 42 százalékuk szerint pedig 60-80 dollár között lesz az ár. Decemberben, amikor még 63 dollár körül ingadozott a fekete arany ára, 89 százalékuk 60 dollár fölé, 47 százalékuk 80 dollár fölé várta a 2015. végi árat.