Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügyvezető kormányfő saját pártja, a konzervatív Néppárt (PP) 137, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt 32 és a Kanári-szigeteki Koalíció 1 képviselőjének támogatásával összesen 170 igen szavazatot szerzett. Ahhoz, hogy ismét miniszterelnök lehessen, 176 képviselő, a parlament abszolút többségének támogatását kellett volna megkapnia.

Péntek este a parlament megismétli a voksolást, amelyen akkor már egyszerű többség, a szavazásban résztvevő képviselők többségének támogatása kell a győzelemhez.

A miniszterelnök-jelölt a parlamenti vitában azt kérte a második legnagyobb frakcióval rendelkező Spanyol Szocialista Munkáspárttól (PSOE), hogy a második szavazáskor tartózkodással segítse megválasztását, de a baloldali párt főtitkára ezt elutasította. Így arra lehet számítani, hogy Mariano Rajoy pénteken sem kapja meg a többség támogatását.

A törvényi előírásoknak megfelelően, ha két hónapon belül nem sikerül a parlamentnek miniszterelnököt választani, aki megalakítja az új kormányt, az uralkodó feloszlatja a törvényhozást és kiírja az új választásokat, ahogy az idén tavasszal egyszer már megtörtént Spanyolországban.

Júniusban azért rendeztek parlamenti választásokat, mert a spanyol politikai pártok a tavaly decemberi választások után fél évig képtelenek voltak kormányt alakítani.

Mariano Rajoy keddi programbeszédében jelezte: ha sem az első, sem a második voksoláson nem sikerül győzedelmeskednie, tovább próbálkozik, hogy megszerezze a hiányzó támogatást.