Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részeredményt a szavazatok mintegy 90 százalékának összeszámlálása után ismertették. E szerint hozzávetőleg 1,65 millióan támogatták a függetlenség gondolatát és válaszoltak igennel arra, "akarja-e, hogy Katalónia állam legyen?", és ha igen, "akarja-e, hogy független legyen?" - közölte Joana Ortega, a régió alelnöke.

Az 5,4 millió választásra jogosult közül több mint kétmillióan - a legfrissebb előrejelzések szerint 2,25 millióan - járultak az urnákhoz. A voksoláson a 16 évnél idősebbek vehettek részt, és szavazhattak a külföldön élő katalánok is.

A szavazók 10,1 százaléka válaszolt igennel az első, és nemmel a második kérdésre, 4,55 százaléka mondott nemet az első kérdésre, ezáltal pedig a másodikra is.

A spanyol kormány törvénytelennek tartja a szimbolikus népszavazást, amelynek katalóniai ellenzői bojkottálták a részvételt. A néppárti (PP) kormány nem ad hitelt a katalán hatóságok által a részvétellel kapcsolatban közölt adatok némelyikének, de azt megjegyezte, hogy ezek az adatok azt tükrözik, hogy a katalánok többsége - kétharmada - nem akart részt venni egy "bohózatban".

Az eredmények közlése után Pedro Sánchez, az ellenzéki szocialisták (PSOE) vezetője úgy fogalmazott, a legfontosabb, hogy hétfőn "új fejezetet kell nyitnunk a spanyol politikában", egy olyan korszakot, amelyben Katalónia nem Spanyolországon kívül van, hanem egy szövetségi Spanyolország irányába vezető változások élén".