A lengyel fejlesztési minisztérium új tervvel lepte meg az autósokat - derült ki a gazeta.pl cikkéből. Eszerint az önkormányzatok kijelölhetik területükön az úgynevezett belvárosi fizetős parkolóövezeteket, amelyek a város központját érintik és elkülöníthetik a normál parkolóövezeteket. Az előbbiekben magasabb díjat szedhetnek, mint az utóbbiakban. A központi részeken az első óráért 60 százalékkal többet kell majd fizetni, mint a többi helyen.

A változások érintik a fizetési módokat is. Eddig mereven meghatározták az árakat, az új szabályok azonban minimálbértől teszik függővé a parkolási díjakat, amelyek így a bérrel együtt évről évre emelkedhetnek.

Egy sima parkolás ára - nem kiemelt központi helyen - az első órában nem lépheti át a minimálbér 0,15 százalékát, azaz jelenleg három zlotyt (230 forint). Ha az autót a központban állítjuk le, 0,45 százalékra, azaz kilenc zlotyra (680 forint) nő a díj. A parkolás minden további órájáért a mindenkori minimálbér 20 százalékát lehet majd felszámolni.

Nőnek a büntetések is. Ezek maximális összege jelenleg a minimálbér 10 százaléka, azaz 200 zloty (15 ezer forint).

A parkolás jól fial az önkormányzatoknak: varsóban 2015-ben 83 millió zloty (6,2 milliárd forint) folyt be ezen a címen.