Vlagyimir Putyin orosz államfő mesterségesen élezte ki Oroszország és a Nyugat viszonyát, hogy megvédje az országot vezető elitet, elterelje a figyelmet a korrupt politikai és gazdasági rendszerről - jelentette ki Mihail Hodorkovszkij mágnás, aki jelenleg saját jól felfogott érdekében Svájcban él. A kapcsolatok lehűtése azoknak az orosz vezető csoportoknak az érdeke, amelyek meg akarják tartani hatalmukat - húzta alá az Atlantic Council kutatóintézet fórumán, amelyről a Moscow Times tudósított.

A tolmács segítségével megszólaló orosz üzletember szerint ezeknek az embereknek mindenképpen szükségük van egy ellenségre, amelynek felmutatásával elterelhetik az utca emberének figyelmét viselt dolgaikról. Nem csupán a mindent behálózó korrupcióról, hanem a hatalom kétbalkezes működéséről.

Hodorkovszkij valaha Oroszország leggazdagabb embere volt. Vállalata, a Jukosz több olajat hozott a felszínre, mint amennyit Katarban termeltek. Putyin hatalomra kerülése után adóelkerülés vádjával perbe fogták, cégét tönkretették, majd beolvasztották az egyik állami olajvállalatba, őt magát elítélték, és Szibériai börtönökben tíz évig fogva tartották. Elnöki kegyelemmel - több másik ellenzékivel együtt - a 2014. januári szocsi téli olimpia előtt szabadon engedték. Egyben azt tanácsolták neki, hogy ne maradjon hazájában.

Sajnálatos módon szóba sem jöhet semmilyen stratégiai átrendeződés, amíg Putyin a hatalomba marad - véli az üzletember, aki elhárította azt a kérdést, hogy indulna-e egy jövendő oroszországi államfő-választáson. Ugyanakkor úgy véli, hogy előbb-utóbb hatalomváltás lesz az országban, és a Nyugatnak fel kell készülnie arra, hogy gyorsan integrálja Oroszországot a világrendszerbe. Ezt úgy teheti meg, hogy felveszi az oroszokat NATO-ba és az EU-ba.

Hodorkovszkij arról is beszélt, hogy Putyin érdeke az Ukrajna délkeleti részén kialakult konfliktus befagyasztása. Szerinte az Egyesült Államoknak nem szabadna fegyverekkel segítenie a kijevi rezsimet, mert azzal szükségtelenül elmélyítené a válságot. Az orosz kisemberek többsége ma is azt hiszi, hogy ebben a harcban Oroszország és az USA áll szemben egymással.