Andrej Babis menesztését Bohuslav Sobotka kormányfő még május 5-én javasolta, de Zeman nem sietett Babis menesztésével. A huzavona belpolitikai feszültséget és kormányválságot váltott ki Csehországban.

Sobotka Babis leváltásának szükségességét azzal indokolta, hogy a pénzügyminiszter ellen adócsalás gyanúja merült fel, illetve hogy törvényellenesen saját érdekében befolyásolta a korábban tulajdonában lévő médiát.

A kormánypártoknak valóban kellemetlen Babis személye: az év elején abból volt botrány, hogy a pénzügyi tárcavezető áttolta a parlamenten az összeférhetetlenségi törvény módosítását, mely lehetővé tette volna, hogy állami és uniós támogatásokat kapjanak média- és agrárcégei. Az ellenzék a legfelsőbb bíróságnál is megtámadta a jogszabályt, a szociáldemokraták pedig jelezték, hogy nem védik meg a Lex-Babisként emlegetett priváttörvényt. Így a milliárdos végül papíron megvált a cégeitől és egy alapítványnak adta át érdekeltségeit.

Babis egyébként jelenleg a második leggazdagabb cseh állampolgár és a Forbes 2017-es listáján is szerepel, méghozzá az 564. helyen 3,4 milliárd dolláros vagyonnal. Andrej Babis a kormánykoalíciós ANO mozgalom elnöke, Pilny szintén tagja a mozgalomnak.